Чимичури е пикантен зелен сос, който се приготвя от пресни билки, чесън, оцет, люти червени чушки и зехтин.
Този сос е изключително универсален. Можете да го използвате по 100 различни начина- пържоли, скариди, риба, зеленчуци, пиле, подхожда на почти всичко, особено ако е изпечено на скара.
Можете да го добавите към паста или да сложите малко сос Чимичури върху нарязани на кръгчета домати. Друг интересен начин, по който можете да хапвате този сос, е с бъркани яйца.
Освен че е вкусен и универсален, Чимичури се приготвя много лесно, което е страхотно. Можете да го направите и на ръка, и с помощта на кухненски робот.
В тази рецепта с интересния сос са овкусени пилешки гърди. Вижте как да приготвите това свежо ястие, което е чудесно за лятото и бързо ще ви стане любимо:
Необходими продукти:
- ½ ч. зехтин
- 2 с.л. винен оцет
- ½ ч. магданоз
- 4 скилидки чесън
- 2 малки червени люти чушки
- 1 ч.л. риган
- сол и черен пипер
- 4 броя пилешки гърди
Начин на приготвяне:
Накълцайте магданоза и чесъна на ситно.
Махнете семките от лютите чушки и нарежете и тях на ситно.
Комбинирайте ги със зехтина, оцета, ригана и малко сол и черен пипер.
Готовият сос Чимичури е добре да престои 24 часа в хладилника преди да се използва, за да се смесят добре всички аромати.
Измийте, почистете и посолете пилешките гърди.
Добавете 4 с.л. Чимичури в плитка чиния и сложете пилешките гърди отгоре.
Овъргаляйте ги добре в соса, за да се овкусят от всички страни.
Оставете месото да престои в маринатата поне 20 минути.
Запържете пилешките гърди в малко мазнина и от двете страни. Ако имате скара или грил, по-добрият вариант е да ги изпечете там, вместо да ги пържите.
След като месото е изпечено, добавете по 2-3 ч.л. от соса върху всяко парче месо и сервирайте.
Ако не искате да слагате соса върху месото, можете да го сервирате в малка купичка отделно.
-
Опитвали ли сте сос Чимичури?
-
Да
-
Не
-