Риган, канела, черен пипер, сол.
Казват, че истинската магия в една кухня са подправките, а на мен замирише ли ми на риган и на канела, веднага се сещам за… пастицио! Това изумително вкусно гръцко ястие, за което вече ви споменах, НИКОГА не бива да сравнявате пред елините с лазаня. За гърците храната е нещо свещено и всякакви паралели в случая биха предизвикали сериозен геополитически спор.
Всяка уважаваща себе си домакиня в Елада може да приготвя пастицио, но това не е ястие за забързания, делничен ден – вероятно затова го свързвам и със специални поводи, с неделни протяжни обеди при гръцкото ми семейство и с празници. А всъщност рецептата не е толкова сложна и съм убедена, че с малко старание ще се справите и от първи път с нея.
И така, какво ви е нужно?
- 1 кг кайма
- 3 яйца (които се разделят на жълтъци и белтъци)
- 1 глава лук
- 300 грама настърган кашкавал
- ½ литър доматен сок
- 100 мл. зехтин/олио
- половин кг макарони тип „пенне“
- риган
- черен пипер
- канела
- сол
За соса Бешамел:
- 3 жълтъка
- 1 л. прясно мляко
- 4 с.л. брашно
- 8 с.л. масло
- щипка сол
Начин на приготвяне:
Знам, че на този етап звучи сложно, но в момента, в който организирате и подредите всички нужни продукти в кухнята, нещата се случват естествено и даже забавно. Да не говорим, че тази кулинарна „алхимия“ е винаги интересна за храбрите ви наследници – единственият негатив тук е, че после чистенето на кухнята си е предизвикателство, но това е малка цена за времето, прекарано заедно.
Сосът се приготвя по следния, познат за някои от вас начин: разтапяме маслото в дълбок съд, добавяме брашното, докато бъркаме, а после идва ред на млякото – докато сместа се сгъсти. Когато поизстине малко, добавяме щипката сол и жълтъците.
Междувременно разбъркваме във вече сварените в подсолена вода макарони една трета от настъргания кашкавал и белтъците. Разстиламе половината в намаслена тава и поръсваме със зехтин/олио. Запържваме каймата с лука, доматения сок и подправките, и я добавяме към макароните. Поръсваме с още 100 грама от настъргания кашкавал, изсипваме останалите макарони в тавата, и заливаме с готовия сос „Бешамел“.
Пастициото се пече около половин час в предварително загрята на 200 градуса фурна, а няколко минути преди да го извадим окончателно, поръсваме отгоре с останалия настърган кашкавал.
Това определено е гръцкото ястие, което винаги предизвиква „уау ефект“ на трапезата. Единственият му недостатък е, че после често ще ви молят да го приготвяте пак! А както се шегуваше мой познат грък, ако Пенелопа беше сготвила вкусно пастицио, вместо да плаче и да бродира, може би Одисей нямаше да се мотае толкова по острови и морета…
-
Приготвяли ли сте вкъщи пастицио?
-
Да
-
Не
-