in

Пастицио: една гръцка кулинарна легенда!

Риган, канела, черен пипер, сол.

Казват, че истинската магия в една кухня са подправките, а на мен замирише ли ми на риган и на канела, веднага се сещам за… пастицио! Това изумително вкусно гръцко ястие, за което вече ви споменах, НИКОГА не бива да сравнявате пред елините с лазаня. За гърците храната е нещо свещено и всякакви паралели в случая биха предизвикали сериозен геополитически спор.

Всяка уважаваща себе си домакиня в Елада може да приготвя пастицио, но това не е ястие за забързания, делничен ден – вероятно затова го свързвам и със специални поводи, с неделни протяжни обеди при гръцкото ми семейство и с празници. А всъщност рецептата не е толкова сложна и съм убедена, че с малко старание ще се справите и от първи път с нея.

И така, какво ви е нужно?

  • 1 кг кайма
  • 3 яйца (които се разделят на жълтъци и белтъци)
  • 1 глава лук
  • 300 грама настърган кашкавал
  • ½ литър доматен сок
  • 100 мл. зехтин/олио
  • половин кг макарони тип „пенне“
  • риган
  • черен пипер
  • канела
  • сол

За соса Бешамел:

  • 3 жълтъка
  • 1 л. прясно мляко
  • 4 с.л. брашно
  • 8 с.л. масло
  • щипка сол

Начин на приготвяне: 

Знам, че на този етап звучи сложно, но в момента, в който организирате и подредите всички нужни продукти в кухнята, нещата се случват естествено и даже забавно. Да не говорим, че тази кулинарна „алхимия“ е винаги интересна за храбрите ви наследници – единственият негатив тук е, че после чистенето на кухнята си е предизвикателство, но това е малка цена за времето, прекарано заедно.

Сосът се приготвя по следния, познат за някои от вас начин: разтапяме маслото в дълбок съд, добавяме брашното, докато бъркаме, а после идва ред на млякото – докато сместа се сгъсти. Когато поизстине малко, добавяме щипката сол и жълтъците.

Междувременно разбъркваме във вече сварените в подсолена вода макарони една трета от настъргания кашкавал и белтъците. Разстиламе половината в намаслена тава и поръсваме със зехтин/олио. Запържваме каймата с лука, доматения сок и подправките, и я добавяме към макароните. Поръсваме с още 100 грама от настъргания кашкавал, изсипваме останалите макарони в тавата, и заливаме с готовия сос „Бешамел“.

Пастициото се пече около половин час в предварително загрята на 200 градуса фурна, а няколко минути преди да го извадим окончателно, поръсваме отгоре с останалия настърган кашкавал.

Това определено е гръцкото ястие, което винаги предизвиква „уау ефект“ на трапезата. Единственият му недостатък е, че после често ще ви молят да го приготвяте пак! А както се шегуваше мой познат грък, ако Пенелопа беше сготвила вкусно пастицио, вместо да плаче и да бродира, може би Одисей нямаше да се мотае толкова по острови и морета…

  • Приготвяли ли сте вкъщи пастицио?

    Classic Lasagna with bolognese sauce. Flat lay. Top view
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

15 от неразгаданите мистерии на Амазония

Най-великите съперничества в историята на бизнеса