Паста „Качо е пепе“ е ястие, традиционно за древния град Рим.
В буквален превод „Cacio e pepe“ означава „Сирене и черен пипер“. От името на ястието се подразбира, че основните съставки на тази паста са спагети или тонарели, черен пипер и сирене. Обикновено се използва Пекорино Романо, но ако не ви допада на вкус, можете да го замените и с друг вид твърдо италианско сирене.
Тази рецепта може да се направи и с друг вид паста, стига да е такава с грапава повърхност, за да може сиренето и черният пипер да „залепнат“ по нея.
Въпреки че не е типично за това ястие, може да се добавят морски дарове или бекон.
„Качо е пепе“ е доказателство, че понякога „по-малко е повече“ и че не е нужно едно ястие да съдържа много продукти или да се приготвя със сложни техники, за да бъде наистина вкусно.
Ако искате да се пренесете в Рим и да се насладите на автентичните италиански вкусове, опитайте тази паста. Ето как да я приготвите, рецептата е за 2 порции:
Необходими продукти:
- 200 грама спагети или тонарели
- 25 грама масло
- 1 с.л. смлян черен пипер
- 100 грама сирене Пекорино Романа или пармезан
Начин на приготвяне:
Сварете пастата в подсолена вода. Продължителността на варене зависи от вашите предпочитания. Ако обичате паста ал денте, трябва да я варите 8-9 минути, а ако предпочитате спагетите добре сварени, оставете ги във врящата вода за 10-11 минути.
След като се сварят, изцедете ги и запазете една чаша от водата, в която сте ги варили.
Разтопете маслото в дълбок тиган и добавете черния пипер.
Оставете за няколко минути, за да се комбинират добре и добавете сварената паста.
Разбъркайте и оставете за няколко минути, за да може пастата да се овкуси добре.
Поръсете с настърганото сирене, но не бързайте да бъркате. Оставете го да се разтопи за около 30 минути и чак след това разбъркайте.
Добавете малко от запазената вода, ако ястието ви се струва твърде гъсто.
Поръсете с още малко черен пипер и сервирайте.
-
Опитвали ли сте паста „Качо е пепе“?
-
Да
-
Не
-