Карфиолът е вкусен и полезен. Богат е на витамини C, B1 и B2, както и на фибри. Освен това дава на организма ценни антиоксиданти. Този вкусен зеленчук съдържа и голямо количество витамин K, полезен е за костите и сърдечно-съдовата система.
Карфиолът може да се приготвя по най-различни начини и повечето ястия с карфиол наистина са много вкусни. Така нареченото „цветно зеле“ може да се използва за приготвянето на веган „стекове“, супи, салати, гарнитури и много други.
Огретенът от карфиол е ястие, което се приготвя много лесно и бързо и е подходящо за цялото семейство.
Необходими продукти:
- 2 глави карфиол
- 2 ч. мляко
- 2 с.л. брашно
- 2 ч.л. чесън на прах
- 2 ч.л. черен пипер
- 150 грама крема сирене
- 1 ч. настърган пармезан
- 1 ч. галета
- 2 с.л. магданоз
- 1 с.л. зехтин
- сол
Начин на приготвяне:
Измийте карфиола и го нарежете на розички.
Сложете вода в голяма тенджера и пригответе решетка за готвене на пара.
Когато водата заври, сложете карфиола в решетката и гответе 6-7 минути на пара, за да омекне.
Сложете чаша и половина мляко на котлона, за да заври. В останалата половин чаша мляко разтворете брашното. Добавете тази смес към горещото мляко.
Оставете сместа да се сгъсти, като разбърквате непрестанно.
Намалете силата на котлона и добавете чесъна на прах и черния пипер.
Накрая добавете крема сиренето и ¾ от пармезана.
Сложете карфиола в тавичка и го залейте с тази смес.
Комбинирайте галетата, зехтина, малко сол, магданоза и останалия пармезан и поръсете огретена.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 20-25 минути.
Вижте още:
-
Обичате ли карфиол?
-
Да
-
Не
-