Овчарският пай е традиционно английско ястие, което представлява варена кайма, покрита с картофено пюре. Има хиляди варианти, но определящите съставки са червено месо, лук и картофено пюре.
Първоначално името на това ястие било „селски пай“ и се появило през 1791г. Терминът овчарски пай се появява през 1854 година и се използвал за същото ястие. Днес „овчарски пай“ се използва, когато ястието е с агнешно месо.
Френското име на това ястие е Хачис Парментие. „Хачис“ се използва за всичко, нарязано на ситно, а „Парментие“ идва от Антоан Огюстен Парментие, тъй като той играе важна роля в популяризирането на картофите във Франция през 18-ти век.
В ранните кулинарни книги, ястието се предлага като вариант за използване на остатъците от печено месо, а във Франция Хачис Парментие е обикновено домашно ястие.
Ето как да приготвите овчарски пай:
Необходими продукти:
- 2 с. л. зехтин
- 1 глава лук
- 500 грама кайма, телешка или агнешка
- 2 ч. л. магданоз
- 1 ч. л. розмарин
- 1 ч. л. мащерка
- сол
- черен пипер
- 1 с. л. сос Уорчестър
- 2 скилидки чесън
- 2 с. л. брашно
- 2 с. л. доматена паста
- 1 ч. бульон
- 1 ч. моркови и грах
- 1/2 ч. царевица
- 2 големи картофа
- 8 с. л. масло
- 1/3 ч. сметана за готвене
- 1/2 ч. л. чесън на прах
- 1/4 ч. настърган пармезан
Начин на приготвяне:
Запържете лука в зехтин. След това добавете каймата, подправете със сол и черен пипер и добавете всички подправки. Бъркайте 6-7 минути.
Добавете соса и чесъна и гответе още 2-3 минути.
Добавете брашното и доматената паста.
След това добавете зеленчуците, както и бульона и оставете да заври. Гответе до омекване на зеленчуците.
Сварете картофите. Към тях добавете маслото, сметаната, чесън на прах, сол и черен пипер.
Намачкайте картофите до получаване на пюре и добавете пармезана.
Изсипете каймата в тавичка, а отгоре сложете картофеното пюре.
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна, за около 15-20 минути.
-
Опитвали ли сте овчарски пай?
-
Да
-
Не
-