in

Овчарски пай

Овчарският пай е традиционно английско ястие, което представлява варена кайма, покрита с картофено пюре. Има хиляди варианти, но определящите съставки са червено месо, лук и картофено пюре.

Първоначално името на това ястие било “селски пай” и се появило през 1791г. Терминът овчарски пай се появява през 1854 година и се използвал за същото ястие. Днес “овчарски пай” се използва, когато ястието е с агнешно месо.

Френското име на това ястие е Хачис Парментие. “Хачис” се използва за всичко, нарязано на ситно, а “Парментие” идва от Антоан Огюстен Парментие, тъй като той играе важна роля в популяризирането на картофите във Франция през 18-ти век.

В ранните кулинарни книги, ястието се предлага като вариант за използване на остатъците от печено месо, а във Франция Хачис Парментие е обикновено домашно ястие.

Ето как да приготвите овчарски пай:

Необходими продукти: 

  • 2 с. л. зехтин
  • 1 глава лук
  • 500 грама кайма, телешка или агнешка
  • 2 ч. л. магданоз
  • 1 ч. л. розмарин
  • 1 ч. л. мащерка
  • сол
  • черен пипер
  • 1 с. л. сос Уорчестър
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с. л. брашно
  • 2 с. л. доматена паста
  • 1 ч. бульон
  • 1 ч. моркови и грах
  • 1/2 ч. царевица
  • 2 големи картофа
  • 8 с. л. масло
  • 1/3 ч. сметана за готвене
  • 1/2 ч. л. чесън на прах
  • 1/4 ч. настърган пармезан

Начин на приготвяне:

Запържете лука в зехтин. След това добавете каймата, подправете със сол и черен пипер и добавете всички подправки. Бъркайте 6-7 минути.

Добавете соса и чесъна и гответе още 2-3 минути.

Добавете брашното и доматената паста.

След това добавете зеленчуците, както и бульона и оставете да заври. Гответе до омекване на зеленчуците.

Сварете картофите. Към тях добавете маслото, сметаната, чесън на прах, сол и черен пипер.

Намачкайте картофите до получаване на пюре и добавете пармезана.

Изсипете каймата в тавичка, а отгоре сложете картофеното пюре.

Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна, за около 15-20 минути.

  • Опитвали ли сте овчарски пай?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимки: Khaby Lame/Instagram

Каби Ламе – как стана най-популярният мъж в ТикТок, без да каже нито дума

“Жива мрежа” – как човешкият мозък се адаптира към реалността