in

Немска супа Айнтопф

Супа Айнтопф

Айнтопф е немско ястие, което представлява нещо средно между супа и яхния. Типично за това ястие е, че се приготвя в един съд.

Обикновено съдържа бобови растения като грах, боб или леща, зеленчуци- зеле, ряпа, моркови или картофи. В супата се добавят и зърнени култури като ечемик, хляб или макарони, сварени в бульон. В зависимост от рецептата има и праз, целина и лук, месо, наденица или бекон (те обикновено са сушени или пушени).

Готвенето на различни съставки заедно и комбинирането на месо и зеленчуци в един съд е може би една от най-старите познати техники за готвене и следователно е на хиляди години. Тази техника на готвене е позната във всички култури.

Айнтопф е немската дума за „яхния“. Този тип ястия се приготвяли по селата, тъй като храната се приготвяла в казан върху огнището и всички продукти се слагали заедно да се готвят. След това яхниите са много популярни за израхнаване на войниците по време на войните, тъй като по този начин се използвали всички налични хранителни продукти, без да има никакви загуби.

Необходими продукти:

  • 500 грама наденица или месо по избор (свинско, говеждо)
  • 500 грама моркови
  • 10 малки картофа
  • 400 грама зелен боб
  • 200 грама зрял боб от консерва
  • 2 глави лук
  • 1.5 литра пилешки бульон
  • сол и черен пипер
  • пресни подравки (мащерка, риган, чубрица)

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от тази рецепта е да подготвите продуктите. Нарежете наденицата или месото, което сте избрали, на едри парчета.

След това обелете и измийте картофите, морковите, лука и зеления боб.

Нарежете зеленчуците на едри парчета и ги сложете в голям съд, добавете месото, както и сварения боб.

Залейте продуктите с бульона и сложете на котлона за около 1 час.

След това добавете подправките и овкусете със сол и черен пипер.

Ако месото или зеленчуците не са омекнали, върнете супата на котлона и варете до пълна готовност на всички продукти.

Loading

  • Опитвали ли сте това немско ястие?

    Супа Айнтопф
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Когато гръм удари, как ехото заглъхва“ – на гости в душата на Яворов

„Тайните за змейовете“ в българския фолклор