Моцарелата е едно от най-обичаните и популярни италиански сирена. Популярното сирене, което се приготвя от векове в Италия, се прави от краве или биволско мляко и е много вкусно.
Моцарелата е популярна съставка в пици, хлебчета, салати и други. Има два вида моцарела- трапезна и такава за пица.
За тази рецепта е по-добре да използвате моцарела за пица, тъй като тя е с по-ниско съдържание на вода. Ако моцарелата е прекалено водниста, каквато е трапезната, моцарелените ви пръчици може да се разпаднат, а и няма да станат толкова хрупкави.
Моцарелените пръчици са вкусно предястие, но ако ги комбинирате със салата, бързо се превръщат в основно ястие, подходящо за лятото.
Не са особено здравословни, тъй като все пак са пържени, но пък са много вкусни и се комбинират чудесно с чаша студена бира или добре изстудено бяло вино.
Ето как да ги приготвите вкъщи:
Необходими продукти:
- 2 яйца
- ¼ ч. вода
- 1½ ч. галета
- ½ ч.л. чесън на прах
- ¾ ч. брашно
- ½ ч. царевично нишесте
- 2 ч. олио, за пържене
- 500 грама моцарела
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата с водата до получаване на гладка смес.
В друга купа комбинирайте галетата с чесъна на прах.
В трета купичка сложете брашното и царевичното нишесте.
Сложете олиото в дълбок тиган да загрява.
Нарежете моцарелата на тънки и дълги пръчици.
Вземете едно парче моцарела, потопете го в брашното, след това в яйцата и накрая в галетата.
Повторете същото с останалата моцарела, след което сложете пръчиците в горещото олио.
Пържете по 3-4 пръчици едновременно, но не повече, тъй като няма да се изпържат добре.
Оставете ги да се пържат по около 2-3 минути, до златисто.
Извадете готовите моцарелени пръчици върху кухненска хартия, за да се изцеди излишната мазнина.
Можете да ги сервирате с различни сосове- кетчуп, майонеза, домашен чеснов сос, салца и т.н.
Комбинират се добре с всички свежи салати- зелена, домати и краставици и други.
-
Обичате ли моцарела?
-
Да
-
Не
-