Лимоновото пиле е ястие, което съдържа пилешко месо и лимони и се среща под различни форми.
В канадската и британската кухня ястието обикновено се състои от парчета пилешко месо, които са пържени и покрити с гъст, сладък сос с вкус на лимон.
В Австралия пилето се обвива в тесто, пържи се и се сервира отново с лимонов сос.
Лимоновото пиле в Италия и Гърция се състои от цяло пиле, сготвено с бяло вино, лимонов сок и билки, гарнирано с различни зеленчуци, обикновено картофи и моркови.
В Испания, ястието, което наподобява лимоново пиле, съдържа също кедрови ядки и шунка.
Френското poulet au citron пък включва дижонска горчица в соса и е гарнирано с печени картофи.
Както и да бъде приготвено, лимоновото пиле е много вкусно и свежо, благодарение на лимона. Именно свежият му вкус и аромат го правят много подходящо за лятото ястие.
Вижте как да приготвите вкусно лимоново пиле с картофи и моркови:
Необходими продукти:
- 600 грама пилешки бутчета и крилца
- 1 глава чесън
- 3-4 картофа
- 2-3 моркова
- 2 стръка мащерка
- 1 голям лимон
- 2 стръка риган
- 100 мл бяло вино
- сол и черен пипер
- зехтин
- пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Измийте и почистете месото, след което го овкусете със сол и черен пипер.
Сложете го в тиган със загрят зехтин и запържете по около 7-8 минути от всяка страна.
Докато месото се готви, измийте, обелете и нарежете картофите и морковите.
Разрежете главата чесън наполовина, а лимона- на кръгчета.
Сложете нарязаните зеленчуци и лимона в намазнена тава и добавете пилето, след като го свалите от котлона.
Поръсете всичко обилно със зехтин, добавете бялото вино и сложете в предварително загрята на 200°C фурна за около 40 минути.
Преди да извадите ястието от фурната, проверете дали зеленчуците са омекнали и дали месото пада лесно от кокала, така ще разберете дали всичко е добре изпечено.
След като извадите ястието от фурната, поръсете с нарязан на ситно пресен магданоз.
-
Обичате ли лимоново пиле?
-
Да
-
Не
-