Салата Фатуш е традиционно ливанско ястие, което можете да откриете във всеки ресторант в Близия Изток. Тя се приготвя от различни сезонни зеленчуци, като домати, краставици, маруля, репички, чушки, зелен лук и т.н., комбинирани с пържени арабски питки.
На арабски думата „fattosh“ произлиза от „fatteh“, което буквално означава „трохи“. Основата на тази салата е хлябът, така че можете да променяте зеленчуците, според вашите вкусове и предпочитания. В тази рецепта няма правила. Най-добрият вариант е да избирате зеленчуците според сезона, в който я приготвяте.
Ако имате останали арабски питки, които вече са по-твърди и не стават за други ястия, направете си тази салата, ще бъдете очаровани от вкуса.
Необходими продукти:
- 1 маруля
- 1 голям или 2 малки домата
- 1 краставица
- 1 зелена чушка
- 5-6 репички
- 2 стръка зелен лук
- ½ връзка магданоз
За дресинга:
- 3 с.л. зехтин
- 2 с.л. лимонов сок
- 2 скилидки чесън
- 1 ч.л. меласа от нар
- ½ ч.л. сушена мента
- сол и черен пипер
За хлебчетата:
- 2 арабски питки
- 3 с.л. зехтин
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Първо направете дресинга – комбинирайте лимоновия сок, чесъна, ментата, зехтина, меласата от нар и овкусете със сол и черен пипер.
Нарежете арабските питки на малки парченца. Сложете ги в загрят тиган със зехтин и подправете със сол и черен пипер.
Пържете хлебчетата около 6-7 минути, до златисто.
Измийте и нарежете марулята на ситно. След това добавете нарязаните домати, краставица, лук, чушка и репички.
Изсипете дресинга в салатата и разбъркайте добре.
Точно преди да сервирате, добавете пържените хлебчета, за да останат хрупкави.
Поръсете с нарязания на ситно магданоз.
-
Харесвате ли кухнята на Близкия Изток?
-
Да
-
Не
-