Червеното цвекло е кореноплоден зеленчук, който има леко сладникав вкус. Цвеклото може да се консумира под формата на сок, в салати, в супи, смутита и различни ястия. Благодарение на витамините и минералите, които съдържа, цвеклото се определя като един от най-полезните зеленчуци.
Доказано е, че червеното цвекло има противовъзпалителни свойства, понижава кръвното налягане, бори се със свободните радикали и детоксикира организма.
Ето как да приготвите вкусна есенна крем супа от червено цвекло:
Необоходими продукти:
- 3-4 средно големи глави цвекло
- 500 грама домати
- 1 скилидка чесън
- 1 глава лук
- 2 с. л. олио
- 500 мл зеленчуков бульон
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Разрежете доматите наполовина и ги наредете в тава. Добавете чесъна и полейте със зехтин.
Печете на 200 градуса около 30 минути.
Махнете обелките и направете доматите на пюре.
Запържете лука в малко зехтин.
След това добавете почистеното цвекло и бульона. Подправете със сол и черен пипер и оставете да се вари, докато цвеклото омекне.
Добавете доматеното пюре и пасирайте супата.
Тази супа може да се сервира и студена, но за есента е по-подходящо да се хапва топла.
Можете да натрошите малко сирене или да добавите крутони.
-
Обичате ли цвекло?
-
Да
-
Не
-