Всички знаем, че консумацията на зеленчуци е изключително важна. Това е една от най-важните групи храни, които диетолозите по цял свят вярват, че трябва да преобладава в менюто на хората.
Зеленчуците са полезни за нашето здраве, тъй като са пълни с витамини и минерали. Също така са много богати на фибри, които са от решаващо значение за правилната работа на храносмилателната система. А най-хубавото е, че не съдържат много въглехидрати, което е добре за фигурата ни.
Макар че всички знаем, че е важно да хапваме зеленчуци, често се чудим кой е най-здравословният избор и какви зеленчуци да изберем, когато пазаруваме.
Ето кои са 10-те най-здравословни зеленчука, които е добре да включите в менюто си:
1. Броколи
Броколите са кръстоцветни зеленчуци, които са изключително полезни. Частта от този зеленчук, която се яде най-често, е цветът на растението или т.н. глава.
Въпреки че някои изхвърлят стъблото, след като го отделят от главата, то всъщност също е годно за консумация и също толкова хранително и полезно!
Една чаша броколи, или около 90 грама, съдържа 135% от препоръчителната дневна доза витамин C, 116% от препоръчителната доза витамин К и 10% от необходимите фибри, магнезий и витамин А.
2. Брюкселско зеле
Брюкселското зеле е друг изключително полезен член на семейство кръстоцветни зеленчуци.
Макар да е много полезно, брюкселското зеле не е сред най-вкусните зеленчуци. Особено децата не са му фенове, но консумацията му е важна, тъй като е богато на витамин K, C, B6, калий и фибри.
Брюкселското зеле съдържа и антиоксидант, наречен кемпферол, който подпомага детоксикацията на тялото и предотвратява увреждането на клетките.
3. Спанак
Спанакът е част от по-широка категория зеленчуци, наричани просто зелени листни зеленчуци.
Спанакът може да се яде както суров, така и задушен, направен на супа, пюре и други.
Една чаша спанак съдържа само 7 калории, 56% от препоръчителната дневна доза витамин А, 181% от препоръчителната дневна доза витамин К, както и магнезий, витамин C и фолиева киселина. Спанакът също е богат на антиоксиданти и намалява риска от хронични заболявания.
4. Кейл
Кейлът стана изключително популярен през последните години, заради хилядите ползи, които има за здравето. Освен това има доста приятен вкус и може да се приготвя по най-различни начини.
Когато се приема под формата на сок, понижава „лошия“ холестерол в кръвта, кръвното налягане и дори намалява нивата на кръвната захар! Също така е богат на витамини K, A, C и магнезий.
5. Аспержи
Аспержите могат да се определят като един от най-вкусните зеленчуци. Макар че имат малко странна текстура, те могат да се приготвят по хиляди начини и дори да се консервират. Може да ги консумирате под формата на супа, в салати, гриловани и т.н.
Аспержите са богати на витамини A и K, желязо, фолиева киселина, фибри, витамин C, витамин E.
6. Чесън
Чесънът играе жизненоважна роля за поддържането на добре балансирана диета. Използва се от хиляди години и има безброй ползи за здравето.
Освен че е естествен антибиотик, чесънът е богат на манган, витамин B6, витамин C и селен. Съдържа също калций, фосфор, мед, калий и други.
7. Моркови
Морковите са много полезни, особено за зрението. Най-добре е да се хапват сурови и съдържат големи количества витамин А, витамин К, както и много и различни минерали.
Бета-каротинът, който придава оранжев цвят на морковите, също е много полезен. Внимавайте да не прекалите с морковите, за да не получите оранжев оттенък на кожата.
8. Джинджифил
Коренът от джинджифил се използва най-често като подправка, а не като зеленчук, но всъщност е доста полезен.
Може да се добавя в сладкиши, салати, ястия, смутита и сокове.
Джинджифилът има редица ползи за здравето- от намаляване на възпалението, до справяне с артрита и подаграта.
9. Лук
Лукът е един от най-често използваните зеленчуци. Добавя се в почти всяко ястие и съдържа много хранителни вещества.
Една чаена чаша лук съдържа фибри, витамин C, витамин B6, манган, калий и други. Освен това е много достъпен, тъй като се намира през цялата година и цената му е доста ниска.
10. Грах
Зеленият грах всъщност не е зеленчук, а бобово растение, но има безброй ползи за здравето. Може да се консумира както като бобово растение, под формата на яхния или друго ястие, така и в салати и супи, като зеленчук.
Богат е на витамини C, K, протеини, фибри, магнезий и други.
-
Кой е любимият ви зеленчук?
-
Броколи
-
Спанак
-
Грах
-
Кейл
-
Лук
-
Моркови
-
Аспержи
-