Кнедлите могат да бъдат както гарнитура, така и основно ястие. Всичко зависи от използваните продукти. Кнедлите са ястие, което няма точно определена страна на произход. Те са популярни почти в цял свят, като леко се различават. На някои места се приготвят от тесто, а на други от картофи.
Идеята на всички подобни ястия, като кнедли, пелмени, равиоли и т.н. е една и съща – тесто с плънка. Първите сведения за подобно ястие са от Китай, но не може да се каже, че произлизат от там със сигурност.
Тази рецепта е за кнедли с месо, които са напълно подходящи за основно ястие. Обикновено се сервират със заквасена сметана.
Необходими продукти:
- 250 грама брашно
- 1 яйце
- 1 ч. л. сол
- олио
- 100 грама говежда кайма
- 100 грама свинска кайма
- 50 грама лук
- 2 с. л. кориандър
- 2 с. л. масло
- 1 скилидка чесън
- ¼ ч. л. лют червен пипер
- ¼ ч. л. мащерка
- ¼ ч. л. семена от ким
- ¼ ч. л. кимион
- сол
- черен пипер
- дафинов лист
Начин на приготвяне:
Комбинирайте брашното, яйцето и солта с ½ чаша вода. Разбъркайте добре, омесете тестото и го оставете в намазнена купа, докато приготвяте плънката.
Смесете двата вида кайма, нарязания на ситно лук и добавете всички подправки. Разбъркайте много добре, дори може да използвате вилица, за да няма големи бучки.
Разточете тестото върху набрашнена повърхност. Изрежете кръгчета с чаша или ринг.
Сложете по една супена лъжица от плънката във всяко кръгче тесто.
Съберете тестото и завийте горната част с пръсти.
Кнедлите се варят в подсолена вода, заедно с дафиновия лист. Поставят се след като водата заври, а разбирате, че са готови, когато изплуват на повърхността.
Сервирайте със заквасена сметана.
-
Картофени кнедли или такива от тесто предпочитате?
-
Картофени
-
От тесто
-