Клафути е един от най-вкусните и лесни за приготвяне френски десерти. Този десерт е изключително подходящ за лятото, тъй като винаги имаме вкусни пресни плодове подръка.
Този десерт може да се приготви с почти всички видове плодове, но тъй като сега е сезонът на черешите, можете да приготвите клафути с череши.
Основата на клафутито наподобява крем с гъста консистенция, тъй като трябва да поддържа голямо количество плодове, които са тежки. Сместа се приготвя от захар, яйца и брашно. С нея се заливат плодовете и се пече.
Конкретно в тази рецепта има също бадеми и ванилия, които добавят допълнително вкус и аромат.
В класическата рецепта за клафути с череши, черешите се слагат заедно с костилките, което придава леко ядков вкус на десерта. По този начин обаче не е много лесен за консумация, така че е по-добре да махнете костилките и да разчитате на бадемите за тази нотка във вкуса.
Необходими продукти:
- 2 чаши череши
- 2 с.л. филирани бадеми
- 3 яйца
- ½ ч.ч. захар
- 1 с.л. кафява захар
- щипка сол
- ½ ч.ч. брашно
- 1 ч.ч. прясно мляко
- ¾ ч.л. бадемов екстракт
- 1½ ч.л. ванилов екстракт
- пудра захар, за поръсване
Начин на приготвяне:
Измийте и почистете черешите. Махнете костилките и разпръснете плодовете по дъното на намаслена тавичка. Добавете и филираните бадеми.
В голяма купа разбийте яйцата със захарта и кафявата захар. След това добавете пресятото брашно и солта.
Накрая добавете прясното мляко, бадемовия екстракт и ваниловия екстракт.
Разбъркайте сместа добре и я изсипете върху плодовете.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 35-40 минути.
Погледнете сладкиша на 20-тата минута и ако се е запекал прекалено много, сложете алуминиево фолио.
След като се изпече го оставете да се охлади добре. Имайте предвид, че по време на печенето ще се надигне, а когато изстине ще загуби обема си.
Клафутито се сервира със стайна температура и поръсено с пудра захар. Можете да добавите и топка ванилов сладолед.
-
Опитвали ли сте клафути?
-
Да
-
Не
-