Чийзкейкът е един от най-обичаните десерти по целия свят. Има хиляди разновидности и почти във всяка страна има различна рецепта за този десерт.
Един от най-популярните видове чийзкейк е Нюйоркския и поради тази причина много хора си мислят, че рецептата произлиза от САЩ, но това всъщност не е така. Предполага се, че вкусният десерт произлиза от Древна Гърция и че е сервиран на спортистите още по време на първите олимпийски игри през 776г. пр.н.е. Гърците вярвали, че този вкусен десерт е мощен източник на енергия, затова го давали на спортистите.
Нюйоркският чийзкейк се различава от останалите по това, че се приготвя само с крема сирене, докато в останалите рецепти обикновено се слага сметана, маскарпоне, рикота и т.н.
Ето как да приготвите класически Нюйоркски чийзкейк:
Необходими продукти:
За блата:
- 85 грама масло
- 140 грама бисквити (обикновени, чаени, пълнозърнести)
- 1 с.л. захар
За пълнежа:
- 900 грама крема сирене
- 280 грама пудра захар
- 3 с.л. брашно
- 1½ ч.л. ванилия
- кората на 1 лимон
- 2 с.л. лимонов сок
- 3 цели яйца и 1 жълтък
- 400 грама заквасена сметана
Начин на приготвяне:
Натрошете бисквитите на много ситно, трябва да станат на трохи.
Разтопете маслото, добавете го към бисквитите, заедно със захарта.
Разбъркайте добре и оставете за няколко минути бисквитите да се навлажнят.
Изсипете сместа във форма за торта, в която предварително сте сложили хартия за печене.
Притиснете я хубаво към дъното и стените на формата.
Блатът се пече около 10 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Оставете блата да се охлажда и през това време пригответе пълнежа, като разбиете крема сиренето с миксер.
Добавете захарта, брашното и щипка сол.
След това добавете и яйцата, лимоновия сок, лимоновата кора и ванилията.
Прибавете половината заквасена сметана и разбъркайте внимателно. Сместа не трябва да се разбива прекалено дълго с миксер, за да остане пухкава.
Увийте формата с фолио отвън и я сложете в по-голяма тава, пълна с вода.
Увеличете фурната на 220 градуса, изсипете пълнежа върху готовия блат, заравнете отгоре и печете 10 минути.
Намалете фурната на 120 градуса и печете 45 минути.
Чийзкейкът трябва да се охлади добре.
Разбийте останалата заквасена сметана с 2-3 с.л. пудра захар и 2 с.л. лимонов сок.
Изсипете тази смес върху чийзкейка и го оставете в хладилника цяла нощ, за да стегне добре.
Вижте още:
-
Какъв чийзкейк предпочитате?
-
Обикновен
-
Плодов
-