in

Класически Нюйоркски чийзкейк

Нюйоркски чийзкейк

Чийзкейкът е един от най-обичаните десерти по целия свят. Има хиляди разновидности и почти във всяка страна има различна рецепта за този десерт.

Един от най-популярните видове чийзкейк е Нюйоркския и поради тази причина много хора си мислят, че рецептата произлиза от САЩ, но това всъщност не е така. Предполага се, че вкусният десерт произлиза от Древна Гърция и че е сервиран на спортистите още по време на първите олимпийски игри през 776г. пр.н.е. Гърците вярвали, че този вкусен десерт е мощен източник на енергия, затова го давали на спортистите.

Нюйоркският чийзкейк се различава от останалите по това, че се приготвя само с крема сирене, докато в останалите рецепти обикновено се слага сметана, маскарпоне, рикота и т.н.

Ето как да приготвите класически Нюйоркски чийзкейк:

Необходими продукти:

За блата: 

  • 85 грама масло
  • 140 грама бисквити (обикновени, чаени, пълнозърнести)
  • 1 с.л. захар

За пълнежа: 

  • 900 грама крема сирене
  • 280 грама пудра захар
  • 3 с.л. брашно
  • 1½ ч.л. ванилия
  • кората на 1 лимон
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 3 цели яйца и 1 жълтък
  • 400 грама заквасена сметана

Начин на приготвяне:

Натрошете бисквитите на много ситно, трябва да станат на трохи.

Разтопете маслото, добавете го към бисквитите, заедно със захарта.

Разбъркайте добре и оставете за няколко минути бисквитите да се навлажнят.

Изсипете сместа във форма за торта, в която предварително сте сложили хартия за печене.

Притиснете я хубаво към дъното и стените на формата.

Блатът се пече около 10 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Оставете блата да се охлажда и през това време пригответе пълнежа, като разбиете крема сиренето с миксер.

Добавете захарта, брашното и щипка сол.

След това добавете и яйцата, лимоновия сок, лимоновата кора и ванилията.

Прибавете половината заквасена сметана и разбъркайте внимателно. Сместа не трябва да се разбива прекалено дълго с миксер, за да остане пухкава.

Увийте формата с фолио отвън и я сложете в по-голяма тава, пълна с вода.

Увеличете фурната на 220 градуса, изсипете пълнежа върху готовия блат, заравнете отгоре и печете 10 минути.

Намалете фурната на 120 градуса и печете 45 минути.

Чийзкейкът трябва да се охлади добре.

Разбийте останалата заквасена сметана с 2-3 с.л. пудра захар и 2 с.л. лимонов сок.

Изсипете тази смес върху чийзкейка и го оставете в хладилника цяла нощ, за да стегне добре.

Вижте още:

Веган чийзкейк с малини и кашу

Loading

  • Какъв чийзкейк предпочитате?

    • Чийзкейк
      Обикновен
    • Боровинков чийзкейк
      Плодов

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

днк

ДНК – какво е общото между човека и дъждовния червей

Как да оцелееш в България

„Как да оцелееш в България“ – най-смешната книга за сървайвализъм