in

Класическа салата Цезар

Салата Цезар

Цезар е една от най-популярните салати, но рядко се сещаме да си я приготвяме вкъщи.

В класическата рецепта за салата Цезар се използва зелена салата Рома, крутони, лимонов сок, зехтин, варено яйце, сос „Уорчестър“, аншоа, чесън, дижонска горчица, пармезан и черен пипер.

С времето рецептата доста се е променила и вече почти винаги се добавя пилешко месо, риба или морски дарове. Това прави салатата доста хранителна и подходяща за основно ястие.

Създаването на тази салата се приписва на ресторантьора Цезар Кардини, италиански имигрант, който управлявал ресторанти в Мексико и Съединените щати. Дъщеря му Роза разказва, че баща ѝ изобретил салатата в ресторанта си Caesar’s, когато запасите в кухнята били изчерпани. Той просто използвал продуктите, с които разполагал и създал една от най-популярните салати на днешно време. Дъщеря му също така твърди, че в оригиналната рецепта няма аншоа.

Повечето от продуктите са се променили доста. Салатата Рома може да бъде заместена с маруля или айсберг, често се добавят чери домати и т.н.

Ето как да приготвите класическа салата Цезар:

Необходими продукти:

  • 1 салата Рома
  • 3 ч.ч. стар хляб, нарязан на кубчета
  • 5 с.л. зехтин
  • 6 парченца филе от аншоа
  • 1 скилидка чесън
  • 5 яйца
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 1 ч.л. дижонска горчица
  • ¼ ч. олио
  • 1 ч.ч. пармезан
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Нарежете филето от аншоа на ситно и накълцайте чесъна също на ситно. Намачкайте ги, за да се образува паста и добавете малко сол.

Отделете белтъците от жълтъците на 2 от яйцата. Разбийте жълтъците и към тях добавете лимоновия сок и горчицата.

Постепенно добавете 2 с.л. зехтин, както и олиото. Разбърквайте непрекъснато.

Добавете 2 с.л. настърган пармезан и отново разбъркайте. Дресингът трябва да бъде със сравнително гладка консистенция.

За крутоните, наредете кубчетата хляб върху хартия за печене и ги поръсете с малко зехтин, сол и черен пипер. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна около 10-15 минути.

Сварете останалите 3 яйца, обелете ги и ги нарежете на едри парчета.

Измийте и нарежете или накъсайте салатата. Добавете крутоните, варените яйца и настържете пармезана на люспи.

Добавете дресинга и разбъркайте добре.

Ако решите да добавите месо, използвайте пилешко филе и го запечете на тигана. След това го добавете към салатата.

Loading

  • Как предпочитате салатата?

    • С месо
    • С риба или морски дарове

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

фиджи

10 любопитни факта за Фиджи

„Души в окови“ – любовта може да унищожи човека, или да го въздигне