Пармиджана е италианско ястие, което може да се сравни с лазанията, но на мястото на корите за лазаня има нарязан на тънко патладжан. Освен това се слага доматен сос, босилек и много настъргано сирене.
На италиански ястието се нарича Parmigiana di Melanzane, а в другите части на света ястието е познато като Патладжани Пармиджана.
Това ястие е толкова вкусно, че дори няма да се сетите, че не съдържа месо. Освен че е вегетарианско, то е с ниско съдържание на въглехидрати.
Пармиджана е ястие, характерно за Южна Италия, като има няколко теории за произхода му. Не е ясно дали идва от Неапол, Парма или Сицилия, но първите сведения за рецепта, наподобяваща Пармиджана са от 1786 г.
В различните части на Италия ястието се приготвя по различен начин. В Козенца се приготвя с пържени тиквички и печени патладжани, а между тях се слага прясна моцарела. Накрая се поръсва с Пармиджано-Реджано (пармезан).
В Неапол пък се приготвя с тиквички или артишок, вместо патладжан.
Ето как да приготвите класическа италианска Пармиджана с патладжани:
Необходими продукти:
- 4-5 патладжана (около 1.5-2 кг)
- ¼ ч. зехтин
- 1½ ч. моцарела
- 1½ ч. пармезан
- 2 чаши пресен босилек
- 1 глава лук
- 5 скилидки чесън
- 600 мл пасирани домати
- 400 грама домати на кубчета (от консерва)
- 1½ ч.л. захар
- 1½ с.л. риган
- 1 чаша вода
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете патладжаните по дължина, на тънко.
Поръсете ги обилно със сол и оставете да се изцедят.
След това ги измийте от солта, подсушете ги и ги наредете в тави, върху хартия за печене.
Намажете патладжаните със зехтин и печете в предварително загрята на 220 градуса фурна около 40 минути.
Оставете да се охладят.
Запържете нарязания на ситно лук в зехтин за няколко минути, в дълбока тенджера. Когато се запържи, добавете и накълцания чесън и оставете за още минута- две.
Добавете доматения сос, доматите от консервата, ригана, водата и захарта.
Оставете да заври, след което оставете да се готви около 30-40 минути, за да се сгъсти.
В края на готвенето добавете малко нарязан босилек и овкусете със сол и черен пипер.
На дъното на тавичка сложете малко от доматения сос. Наредете патладжани, така че да покрият дъното. След това добавете от доматения сос, поръсете с малко зехтин, настъргана моцарела и настърган пармезан. Наредете отново патладжани, след това сос, сирена и босилек и така, докато продуктите свършат, като най-отгоре не се слага босилек, а само моцарела и пармезан.
Печете около 25-30 минути, до златисто.
-
Опитвали ли сте Пармиджана с патладжани?
-
Да
-
Не
-