Кишът е традиционно френско ястие, наподобяващо тарт, което се състои от коричка от тесто и плънка с различни продукти – може да се направи с месо, риба, зеленчуци, морски дарове и други. Най-известният киш е Лорен. Той се приготвя с бекон, яйца, мляко и сметана. Това е абсолютна класика, но ако искате нещо по-различно, опитайте киш със сьомга и броколи.
Необходими продукти:
280 грама брашно
170 грама масло
2 ч. л. сол
1 ч. л. черен пипер
5-6 с. л. студена вода
140 грама филе от сьомга
60 грама броколи
60 грама моцарела
3 яйца
1 ч. ч. сметана за готвене
Начин на приготвяне:
В кухненски робот сложете брашното, маслото, 1 ч. л. сол и разбъркайте добре. Добавете студената вода и пуснете кухненския робот, оставете да се разбърква, докато се получи гладко тесто.
Прехвърлете тестото на плота, размесете го леко, оформете го на топка, увийте го с фолио и го приберете в хладилника за 30 минути.
Междувременно направете плънката. В голяма купа разбийте яйцата, сметаната, солта и черния пипер. Оставете настрани.
Нарежете сьомгата на малки кубчета, подправете със сол и черен пипер. Запържете я в зехтин, до пълна готовност. Извадете сьомгата върху кухненска хартия, за да се изцеди излишната мазнина. Сложете броколите във вряща вода за 4-5 минути. Отцедете и оставете настрана.
Извадете тестото от хладилника. Разточете го и го прехвърлете в тавичка или форма. Притиснете хубаво към дъното и към стените на тавата. Надупчете тестото с вилица и го приберете във фризера за 30 минути.
Загрейте фурната на 175 градуса.
Извадете тестото от фризера и сложете хартия за печене отгоре, а върху нея суров ориз или боб – нещо, което да тежи. Печете около 15 минути, махнете хартията и боба или ориза и печете още 10 минути, до златисто.
Разпределете сьомгата и броколите върху коричката. Поръсете с моцарела и накрая залейте с яйчената смес.
Печете около 30 минути.
-
Обичате ли киш?
-
Да
-
Не
-