Плодовите десерти са вкусни, леки и се хапват предимно през лятото, когато можем да намерим пресни плодове.
Тартът е десерт, който е типичен за френската кухня. А има и солени версии. Освен с различни плодове и кремове, тартът може да се приготви и със солени продукти и да стане основно ястие.
Тарт може да се направи с готово тесто за пай, с бутер тесто или сами да си приготвите блата. Когато се пече, в тестото се слага някаква тежест, обикновено суров боб, за да не се надигне, докато се пече и да има място за пълнежа.
Тази рецепта е за кайсиев тарт, но можете да замените кайсиите с всеки друг плод.
Необходими продукти:
За блата:
- 180 грама брашно
- 75 грама масло
- 25 грама пудра захар
- 1 яйце
За пълнежа:
- 125 грама масло
- 125 грама пудра захар
- 25 грама брашно
- 125 грама бадеми
- 1 яйце
- 4 големи кайсии
- 60 грама сладко от кайсии
Начин на приготвяне:
За тестото, пресейте брашното и го комбинирайте с маслото. Маслото трябва да бъде студено, нарязано на малки парченца.
След като ги разбъркате, тестото ще стане на трохи.
Добавете яйцето и 1 с.л. вода. Разбъркайте добре и омесете тесто.
Разточете тестото върху набрашнена повърхност.
Трябва да го разточите в кръгла форма и да го сложите в тавичка за пай. Сложете тестото така, че да покрие добре и стените на формата.
Надупчете цялата повърхност на тестото с вилица и отгоре сложете хартия за печене.
Върху хартията сложете суров боб или ориз.
Печете в предварително загрята на 180 градуса около 20 минути.
Извадете боба и хартията и допечете блата още 15 минути.
За пълнежа, разбъркайте маслото със захарта, брашното и смлените бадеми.
Добавете яйцето и продължете да разбивате с миксер.
Изсипете тази смес върху блата, а отгоре наредете измитите и разрязани кайсии.
Печете още около 30 минути, до златисто.
Докато тартът е още топъл, намажете го с кайсиев конфитюр или сладко отгоре.
Оставете го да се охлади за около 1 час и сервирайте с топка ванилов сладолед.
-
Обичате ли кайсии?
-
Да
-
Не
-