Кайзершмарн е леко подсладена палачинка, която носи името на австрийския император (Кайзер) Франц Йосиф I, който много обичал този вид пухкави нарязани палачинки.
Кайзершмарн е популярен десерт в Австрия, Бавария и много части на бившата Австро-Унгарска империя, напр. Унгария, Словения и Хърватия.
В Словения се нарича „cesarski praženec“ или „šmorn“. Унгарското име на този десерт е „császármorzsa“, а чешкото му име е „(Císařský) trhanec“ или „kajzršmorn“.
Името „Кайзершмарн“ е съставно от думите Kaiser (император) и Schmarren (бъркано или настъргано ястие).
Кайзершмарн представлява лека, карамелизирана палачинка, направена от сладко тесто от брашно, яйца, захар, сол и мляко и изпържена в масло. След това може да се добавят различни неща- шоколад, плодове, ядки, сладко и други.
Вижте как да приготвите Кайзершмарн със сливи:
Необходими продукти:
За сливите:
- 600 грама сливи
- 150 грама захар
- 1 ч.л. канела
- 1 звездичка анасон
- 150 мл червено вино
За палачинките:
- 3 яйца
- 225 грама брашно
- 50 грама захар
- щипка сол
- 50 грама пълномаслена извара
- 350 мл мляко
- пудра захар, за поръсване
Начин на приготвяне:
Измийте сливите, разполовете ги и махнете костилките.
Разбъркайте ги със захарта, добавете канелата и анасона.
Сложете на котлона, докато сместа заври и добавете виното. Когато виното се изпари, махнете от котлона и оставете да изстине.
Отделете белтъците от жълтъците. След това разбийте брашното, захарта, солта, изварата, жълтъците и млякото до получаване на еднородна смес.
Ако сместа стане твърде гъста, добавете още малко мляко.
Оставете да престои 5 минути и загрейте тиган с незалепващо покритие.
Разбийте белтъците на сняг и ги добавете към сместа.
Изсипете сместа в подготвения тиган и оставете да се запече за около 15 минути.
Свалете от котлона и накъсайте палачинката на едри парчета.
Добавете сливите, поръсете с пудрата захар и сервирайте.
-
Опитвали ли сте Кайзершмарн?
-
Да
-
Не
-