Панцанела е салата, която произлиза от италианския район Тоскана и е изключително популярна за лятото. Прави се от накиснат стар хляб, лук и домати. Може да се сложат и краставици и босилек, а отгоре се поръсва със зехтин.
Името на салатата произлиза от „pane“ (хляб на италиански) и „zanella“- дълбоката чиния, в която се сервира.
Предлагаме ви рецепта за зимен вариант на тази салата, с карфиол.
Необходими продукти:
- 1 глава карфиол
- 100 мл зехтин
- 250 грама стар хляб
- 2 червени люти чушки
- 4 скилидки чесън
- 8 рибки аншоа
- 35 грама стафиди
- 1 с. л. каперси
- 4 с. л. магданоз
- 5 репички
- 1 с. л. балсамов оцет
- сокът от 1/2 лимон
Начин на приготвяне:
Задушете карфиола на пара, за да омекне.
Накъсайте хляба на едри парчета и го запържете в зехтин.
Добавете лютите чушки и аншоа, нарязани на много ситно. Добавете и чесъна и гответе 2-3 минути.
Изсипете тази смес в дълбока чиния, добавете каперсите, магданоза и стафидите.
Запържете карфиола в останалия зехтин.
Сложете и карфиола в чинията, добавете репичките, оцета и лимона и разбъркайте всичко добре.
Салатата се сервира топла.
-
Кое най-много харесвате от италианската кухня?
-
Пастата
-
Пицата
-
Салатите
-
Десертите
-
Хляба
-