Бургерите не са най-здравословната храна, но няма нищо лошо от време на време да си позволяваме т.н. „джънк фуд“. Перфектният момент за това е петък вечер- заслужена награда за тежката работна седмица.
Колкото и да са вкусни бургерите от заведенията за бързо хранене, домашно приготвените са много по-добър вариант. Чийзбургери обикновено се правят с чедър, лук, домат, маруля и кисели краставички.
Бургерите са популярна храна в Америка още от 18 век, заради голямото количество говеждо месо, което има там. Добавянето на сирене към бургерите обаче става популярно през 1920-те години.
Не е съвсем ясно кой е измислил рецептата за чийзбургери. Според някои теории Лайонел Стърнбергер изобретява чийзбургера, когато е само на 16 години. Твърди се, че експериментално сложил парче сирене върху „цвърчащ“ бургер.
Ресторант Kaelin’s в Кентъки твърди, че чийзбургерът е изобретен от неговите готвачи през 1934г.
Каквато и да е истината, едно е сигурно- много са вкусни. Ето как да направите чийзбургери вкъщи:
Необходими продукти:
- 1 кг кайма
- 1 с.л. лук на прах
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. черен пипер
- 12 слайса чедър
- 6 питки за бургери
- 1 глава лук
- 2 домата
- 5-6 кисели краставички
- 6 листа от маруля
- майонеза
- кетчуп
Начин на приготвяне:
Омесете каймата заедно с лука на прах, сол и черен пипер.
Оформете 6 бургера и ги сложете в тигана.
Пуснете котлона на средна степен, за да могат да се изпекат добре и отвътре.
Гответе по около 4-5 минути от всяка страна.
Измийте листата от маруля, нарежете лука и доматите на кръгчета.
Сглобете бургерите, като във всяко хлебче слагате по едно кюфте, зеленчуци и сосове.
Можете да сервирате бургерите с пържени картофи или картофи Уеджис.
-
Коя вредна храна обичате най-много?
-
Пица
-
Бургери
-
Всякакви пържени храни
-
Чипсове
-