Доматеният пай е южняшко американско ястие, което се състои от кора за пай, пресни домати, различни зелени подправки и билки, които се заливат със специален бял сос и се поръсва с настъргано сирене. Обикновено настърганото сирене се разбърква с майонеза.
Това е типично лятно ястие, което се приготвя предимно когато доматите са в сезон. Освен с обикновени червени домати, може да се направи и със зелени такива. Рецептата за пай със зелени домати обаче е малко по-различна. Те се мажат с масло и се захаросват. Рецептата датира поне от 1877 г. и вкусът малко наподобява този на ябълков пай.
Сладката версия определено е малко странна, но обикновеният доматен пай е изключително вкусен и много подходящ за лесна и бърза лятна вечеря. Ако не разполагате с кора за пай или не искате да я приготвяте, можете да изпозлвате кори за баница, вместо тесто.
Ето как да приготвите класически доматен пай:
Необходими продукти:
- 1 кора за пай или 1 пакет кори за баница
- 800 грама домати (червени и жълти)
- 3 с.л. зехтин
- 2 стръка зелен лук
- ½ ч.ч. майонеза
- ½ ч.ч. сирене Чедър
- ½ ч.ч. пармезан
- 2 с.л. пресен босилек
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Ако ще използвате кора за пай, разточете я леко и я поставете в намазнена тавичка. Кората трябва да обхваща и стените на тавата.
Ако сте решили да използвате кори за баница, подредете ги, така че да се разминават леко и отново да стърчат малко извън тавата.
Измийте и почистете доматите. Ако използвате големи домати, нарежете ги на филийки. Ако ще използвате чери домати, оставете ги цели.
Поръсете с малко зехтин, след което наредете половината домати и поръсете с малко нарязан на ситно зелен лук.
Насрържете чедъра и го комбинирайте с майонезата. Овкусете с малко сол и черен пипер и добавете нарязания на ситно босилек.
Разпределете тази смес върху доматите, след което добавете останалите домати и останалия лук.
Загънете тестото или корите и поръсете с настъргания пармезан.
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна около 30-35 минути.
Оставете леко да се охлади преди да сервирате и по желание поръсете с още малко пресен босилек.
-
Опитвали ли сте доматен пай?
-
Да
-
Не
-