in

Доматен пай

Доматен пай

Доматеният пай е южняшко американско ястие, което се състои от кора за пай, пресни домати, различни зелени подправки и билки, които се заливат със специален бял сос и се поръсва с настъргано сирене. Обикновено настърганото сирене се разбърква с майонеза.

Това е типично лятно ястие, което се приготвя предимно когато доматите са в сезон. Освен с обикновени червени домати, може да се направи и със зелени такива. Рецептата за пай със зелени домати обаче е малко по-различна. Те се мажат с масло и се захаросват. Рецептата датира поне от 1877 г. и вкусът малко наподобява този на ябълков пай.

Сладката версия определено е малко странна, но обикновеният доматен пай е изключително вкусен и много подходящ за лесна и бърза лятна вечеря. Ако не разполагате с кора за пай или не искате да я приготвяте, можете да изпозлвате кори за баница, вместо тесто.

Ето как да приготвите класически доматен пай:

Необходими продукти:

  • 1 кора за пай или 1 пакет кори за баница
  • 800 грама домати (червени и жълти)
  • 3 с.л. зехтин
  • 2 стръка зелен лук
  • ½ ч.ч. майонеза
  • ½ ч.ч. сирене Чедър
  • ½ ч.ч. пармезан
  • 2 с.л. пресен босилек
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Ако ще използвате кора за пай, разточете я леко и я поставете в намазнена тавичка. Кората трябва да обхваща и стените на тавата.

Ако сте решили да използвате кори за баница, подредете ги, така че да се разминават леко и отново да стърчат малко извън тавата.

Измийте и почистете доматите. Ако използвате големи домати, нарежете ги на филийки. Ако ще използвате чери домати, оставете ги цели.

Поръсете с малко зехтин, след което наредете половината домати и поръсете с малко нарязан на ситно зелен лук.

Насрържете чедъра и го комбинирайте с майонезата. Овкусете с малко сол и черен пипер и добавете нарязания на ситно босилек.

Разпределете тази смес върху доматите, след което добавете останалите домати и останалия лук.

Загънете тестото или корите и поръсете с настъргания пармезан.

Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна около 30-35 минути.

Оставете леко да се охлади преди да сервирате и по желание поръсете с още малко пресен босилек.

Loading

  • Опитвали ли сте доматен пай?

    Доматен пай
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

парфюм

5 места, на които не трябва да нанасяте парфюм

Как идва на бял свят „Пипи Дългото чорапче“