in

Джамбалая със скариди и наденица

Джамбалая

Джамбалая е ястие, традиционно както за американската, така и за френската кухня. Има два варианта на рецептата- каджунски и креолски.

Ястието се състои предимно от ориз, месо и зеленчуци. В някои рецепти има скариди и други морски дарове, в други- наденица и т.н.

Зеленчуците също могат да бъдат разнообразни, но най-често се слага лук, целина и зелена чушка. Често се използват също бамя, моркови, домати, царевица и чесън.

Джамбалая е ястие, създадено в Луизиана, но е повлияно от френската и испанската кухня. Смята се, че произлиза от ястията пилаф и паеля, а името на ястието идва от областта Прованс в Южна Франция.

Разликите в двата варианта на рецептата, каджунски и креолски, всъщност не са много. При креолския вариант се слагат домати и по-голямата част от съставките се готвят заедно. В каджунската джамбалая няма домати и оризът се добавя накрая, заедно с бульона.

Вижте как да приготвите вкусна джамбалая със скариди и наденица:

Необходими продукти:

  • 200 грама ориз
  • 400 грама пилешко месо
  • 300 грама наденица
  • 300 грама скариди
  • 2 с.л. зехтин
  • ½ ч.л. мащерка
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 2 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 1 стрък целина
  • 2 зелени чушки
  • 2 ч.ч. домати от консерва
  • сол и черен пипер
  • босилек
  • риган
  • бял пипер

Начин на приготвяне:

Първо измийте и сварете ориза. Сложете ориза, заедно с 400 мл вода в тенджера и оставете на котлона, докато поеме цялата течност.

Изцедете и оставете сварения ориз настрана.

Докато оризът се готви, нарежете пилешкото месо на кубчета. Овкусете го с червения пипер и мащерката. Запържете месото за няколко минути в зехтин.

След това запържете също наденицата и почистените скариди за няколко минути.

Загрейте останалия зехтин и запържете всички зеленчуци за около 10 минути.

Към зеленчуците добавете доматите, месото, скаридите и наденицата.

Добавете всички останали подправки, намалете силата на котлона и оставете да се готви около 10 минути.

Така всички продукти ще поемат ароматите на другите, както и подправките.

Loading

  • Опитвали ли сте джамбалая?

    Джамбалая
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Социални мрежи

Тест: Коя социална мрежа е най-подходяща за вас?

„Лятото на тайните“ – някои тайни е по-добре да бъдат разкрити