Джамбалая е ястие, традиционно както за американската, така и за френската кухня. Има два варианта на рецептата- каджунски и креолски.
Ястието се състои предимно от ориз, месо и зеленчуци. В някои рецепти има скариди и други морски дарове, в други- наденица и т.н.
Зеленчуците също могат да бъдат разнообразни, но най-често се слага лук, целина и зелена чушка. Често се използват също бамя, моркови, домати, царевица и чесън.
Джамбалая е ястие, създадено в Луизиана, но е повлияно от френската и испанската кухня. Смята се, че произлиза от ястията пилаф и паеля, а името на ястието идва от областта Прованс в Южна Франция.
Разликите в двата варианта на рецептата, каджунски и креолски, всъщност не са много. При креолския вариант се слагат домати и по-голямата част от съставките се готвят заедно. В каджунската джамбалая няма домати и оризът се добавя накрая, заедно с бульона.
Вижте как да приготвите вкусна джамбалая със скариди и наденица:
Необходими продукти:
- 200 грама ориз
- 400 грама пилешко месо
- 300 грама наденица
- 300 грама скариди
- 2 с.л. зехтин
- ½ ч.л. мащерка
- 1 ч.л. червен пипер
- 2 скилидки чесън
- 1 глава лук
- 1 стрък целина
- 2 зелени чушки
- 2 ч.ч. домати от консерва
- сол и черен пипер
- босилек
- риган
- бял пипер
Начин на приготвяне:
Първо измийте и сварете ориза. Сложете ориза, заедно с 400 мл вода в тенджера и оставете на котлона, докато поеме цялата течност.
Изцедете и оставете сварения ориз настрана.
Докато оризът се готви, нарежете пилешкото месо на кубчета. Овкусете го с червения пипер и мащерката. Запържете месото за няколко минути в зехтин.
След това запържете също наденицата и почистените скариди за няколко минути.
Загрейте останалия зехтин и запържете всички зеленчуци за около 10 минути.
Към зеленчуците добавете доматите, месото, скаридите и наденицата.
Добавете всички останали подправки, намалете силата на котлона и оставете да се готви около 10 минути.
Така всички продукти ще поемат ароматите на другите, както и подправките.
-
Опитвали ли сте джамбалая?
-
Да
-
Не
-