in

Джамбалая със скариди и наденица

Джамбалая

Джамбалая е ястие, традиционно както за американската, така и за френската кухня. Има два варианта на рецептата- каджунски и креолски.

Ястието се състои предимно от ориз, месо и зеленчуци. В някои рецепти има скариди и други морски дарове, в други- наденица и т.н.

Зеленчуците също могат да бъдат разнообразни, но най-често се слага лук, целина и зелена чушка. Често се използват също бамя, моркови, домати, царевица и чесън.

Джамбалая е ястие, създадено в Луизиана, но е повлияно от френската и испанската кухня. Смята се, че произлиза от ястията пилаф и паеля, а името на ястието идва от областта Прованс в Южна Франция.

Разликите в двата варианта на рецептата, каджунски и креолски, всъщност не са много. При креолския вариант се слагат домати и по-голямата част от съставките се готвят заедно. В каджунската джамбалая няма домати и оризът се добавя накрая, заедно с бульона.

Вижте как да приготвите вкусна джамбалая със скариди и наденица:

Необходими продукти:

  • 200 грама ориз
  • 400 грама пилешко месо
  • 300 грама наденица
  • 300 грама скариди
  • 2 с.л. зехтин
  • ½ ч.л. мащерка
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 2 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 1 стрък целина
  • 2 зелени чушки
  • 2 ч.ч. домати от консерва
  • сол и черен пипер
  • босилек
  • риган
  • бял пипер

Начин на приготвяне:

Първо измийте и сварете ориза. Сложете ориза, заедно с 400 мл вода в тенджера и оставете на котлона, докато поеме цялата течност.

Изцедете и оставете сварения ориз настрана.

Докато оризът се готви, нарежете пилешкото месо на кубчета. Овкусете го с червения пипер и мащерката. Запържете месото за няколко минути в зехтин.

След това запържете също наденицата и почистените скариди за няколко минути.

Загрейте останалия зехтин и запържете всички зеленчуци за около 10 минути.

Към зеленчуците добавете доматите, месото, скаридите и наденицата.

Добавете всички останали подправки, намалете силата на котлона и оставете да се готви около 10 минути.

Така всички продукти ще поемат ароматите на другите, както и подправките.

  • Опитвали ли сте джамбалая?

    Джамбалая
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Социални мрежи

Тест: Коя социална мрежа е най-подходяща за вас?

„Лятото на тайните“ – някои тайни е по-добре да бъдат разкрити