Гъбените супи са с богат вкус и аромат. Крем супата е още по-вкусна, заради кремообразната си текстура. Ако обичате ароматни ястия, задължително опитайте гъбена крем супа.
Чесънът, сметаната и прясната мащерка се съчетават страхотно с карамелизираните гъби и лук, правейки супата с неповторим вкус.
Приготвя се изключително лесно и може да се консумира както като стартер, преди основното ястие, така и като обяд или вечеря, комбинирана с вкусна франзела или прясно изпечен хляб.
Хубавото на тази супа е, че може да се съхранява в хладилника няколко дни, така че можете да направите по-голямо количество и да имате вкусен обяд за през седмицата.
Ето как да я приготвите:
Необходими продукти:
- 60-70 грама масло
- 500 грама гъби
- 1 глава лук
- 2 с.л. брашно
- 6 стръка прясна мащерка
- 2 скилидки чесън
- 4 ч. пилешки бульон
- 1 ч. вода
- 1 ч. сметана за готвене
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Почистете гъбите и ги нарежете на кубчета.
Разтопете маслото в тенджера, добавете нарязаните гъби, заедно с щипка сол и ги оставете да се готвят около 7-10 минути.
След като гъбите пуснат соковете си, намалете силата на котлона и оставете да се готвят, докато омекнат и водата се изпари.
Отделете няколко гъби за декорация.
Добавете нарязания на ситно лук при гъбите и го запържете за около 5 минути.
Добавете и брашното и разбъркайте добре.
Ред е и на останалите продукти- мащерката, бульона, чесъна и 1 ч. вода.
Намалете котлона, сложете капак и оставете супата да къкри около 1 час.
Когато е готова, извадете стръковете мащерка и пасирайте.
Ако супата стане прекалено гъста, можете да добавите още малко бульон или вода.
Добавете сметаната, овкусете със сол и черен пипер и сервирайте с отделените по-рано гъби.
-
Обичате ли гъби?
-
Да
-
Не
-