„Фо“ е традиционна виетнамска супа, която съдържа нудли, бульон и месо. Обикновено се слага говеждо месо, но може да се приготви и с пилешко. Приготвя се с много интересни подправки като канела, анасон и кардамон.
Супа „Фо“ възниква в началото на 20-ти век и е популяризирана в целия свят от бежанци след войната във Виетнам.
Целият вкус на тази супа идва от бульона. Той е лек, но пълен с вкусове и аромати.
Ето как да приготвите тази интересна виетнамска супа:
Необходими продукти:
- 2 глави лук
- 50 грама джинджифил
- 10 звездички анасон
- 4 пръчици канела
- 1 ч.л. кардамон
- 1 с.л. семена от кориандър
- 1.5 кг телешко месо
- 1 кг телешки кости
- 1 кг костен мозък
- 3 литра вода
- 2 с.л. захар
- щипка сол
- 300 грама нудли
Начин на приготвяне:
Запържете нарязания на ситно лук, заедно с джинджифила в малко мазнина. Гответе няколко минути, след което извадете от тигана.
Препечете всички подправки в сух тиган за около 3 минути.
Изплакнете месото и костите, след което ги сложете в голяма тенджера и напълнете с вода.
Оставете водата да заври, след което оставете да се варят още 5 минути и извадете в чиния.
Отново изплакнете месото и кокалите под течаща вода.
Сложете водата в голяма тенджера, добавете месото и кокалите, лука, джинджифила, подправките.
Сложете капака и оставете всичко да се вари около 3 часа.
Изхвърлете костите и подправките и прецедете бульона.
Сварете нудлите и добавете и тях към супата.