in

Бен Афлек на 50 – какво още не знаем за актьора

Бен Афлек
Снимка: Instagram/benaffleckreturn

Актьорът, сценарист и продуцент Бен Афлек е роден на 15 август 1972 година в Бъркли, Калифорния, в семейството на Крис и Тим Афлек. Родителите му се разделят скоро след раждането му и официално се развеждат, когато той е на 11. След раздялата, Афлек и неговите братя и сестри се преместват в Кеймбридж, Масачузетс.

За първи път актьорският талант на Афлек се проявава, когато е на 7 години. Той се появява в „The Dark End of the Street“, филм, продуциран от приятел на семейството.

На осемгодишна възраст Афлек участва в телевизионната продукция „The Voyage of the Mimi“. През същата година той среща и своя бъдещ най-добър приятел, Мат Деймън, който живее на две пресечки от него.

По-късно момчетата посещават Cambridge Rindge and Latin School, където и двамата ходят на уроци по драма. Докато е в гимназията, Афлек се появява и в няколко телевизионни драми.

Кариера

Бен посещава университета във Върмонт и калифорнийския колеж Occidental за кратко, но напуска, за да преследва мечтата си да играе в Холивуд. Първият му голям филм е „School Ties“ (1992), в който участват също Деймън и Брендън Фрейзър.

След това Афлек се появява като побойник в култовата класика „Замаяни и объркани“. По-късно се присъединява към актьорския състав на филма „Кибици в мола“ на режисьора Кевин Смит и играе романтичната главна роля в „Да преследваш Ейми“.

През 1992 г. Афлек и Деймън си сътрудничат по сценарий, наречен „Good Will Hunting“. След дълга борба за продуциране на сценария, Miramax купува правата върху филма през 1996 г. Филмът с участието на Деймън, Афлек и Робин Уилямс излиза през 1997 г. и получава одобрението на критиката и публиката. Афлек и Деймън печелят Златен глобус и Оскар за най-добър оригинален сценарий.

След спечелването на Оскар, Афлек получава няколко важни филмови роли. Той участва заедно с Брус Уилис и Лив Тайлър в хитовия филм „Армагедон“ от 1998, който става вторият най-касов филм за тази година, спечелвайки над 550 милиона долара в световен мащаб.

През същата година той получава второстепенна роля в популярния филм „Влюбеният Шекспир“, който печели редица награди „Оскар“, включително наградата за най-добър филм.

През 2000 г. Афлек играе поддържаща роля в драмата „Boiler Room“ и е хедлайнер на забързания екшън трилър „Двойни игри“, с участието на Шарлиз Терон и Гари Синийс.

През лятото на 2001 г. Афлек отново си партнира с екипа на „Армагедон“ – Майкъл Бей и Джери Брукхаймър за блокбастъра „Пърл Харбър“, с участието на Кейт Бекинсейл, Джош Хартнет и Куба Гудинг Джуниър.

Малко след като филмът излиза по кината, Афлек се регистрира в рехабилитационен център в Малибу, Калифорния, за да се подложи на лечение за злоупотреба с алкохол.

През есента на 2002 г. той се премества на малкия екран, като е копродуцент на мистериозния сериал на ABC Push, Nevada.

С Мат Деймън основават продуцентска компания

Афлек и Мат Деймън основават продуцентската компания LivePlanet. Дуото продуцира документалната поредица Project Greenlight, която дава възможност на амбициозните сценаристи да създадат своите творчески визии. Шоуто печели три номинации за Еми в категорията за риалити програми.

Афлек се завръща към игралните филми по-късно същата година, когато се появява като младия Джак Райън във „Всички страхове“. Филмът се представя добре в боксофиса и затвърждава репутацията на Афлек като екшън звезда. Следващият му филм Daredevil също се представя доста добре.

Жените в живота на Бен Афлек

След престоя си в клиниката, Афлек започва връзка с актрисата и певица Дженифър Лопес. Тяхната връзка избутва Афлек обратно в светлината на прожекторите. През ноември 2003 г. Афлек обяви годежа си с Лопес. След това двамата участват във филма „Трудна свалка“. Въпреки целия шум около филма, продажбите в боксофиса достигат само $3 милиона през първия уикенд. Провалът бележи началото на труден период в професионалната кариера и личния живот на Афлек.

Афлек и Лопес отмениха сватбата си в началото на 2004 г., посочвайки многото медийно внимание като причина за раздялата. Същата година Афлек участва в научно-фантастичния трилър Paycheck, който се представя зле в боксофиса и е критикуван от критиците. Следващите му два филма, „Момиче от Джърси“ от 2004г. и комедията „Да преживееш Коледа“, също се борят да привлекат вниманието на публиката.

През 2007 г. Афлек работи от другата страна на камерата като режисьор и съсценарист на филма Gone Baby Gone. Криминалната драма, в която участва братът на режисьора Кейси Афлек, печели възторжени отзиви от критиците. През 2009 г. Афлек се завръща към актьорството в касовия хит „He’s Just Not That Into You“, както и в екшън филмите „State of Play“ и „Extract“.

Афлек постига един от най-големите си успехи пред и зад камерата с излизането на „Арго“ през 2012 г.- филм за бившия агент на ЦРУ Тони Мендес, който отвежда шестима американски граждани на безопасно място по време на кризата със заложниците в Иран през 1979 г. Афлек режисира, съ-продуцира и участва във филма, играейки Мендес.

„Арго“ донася на Афлек награда Златен глобус за най-добър режисьор. Филмът също така печели Златен глобус за най-добър филм в категорията драма и Оскар за 2013 г. за най-добър филм. „Арго“ е номиниран за Оскар в шест други категории, включително най-добър адаптиран сценарий и най-добър актьор в поддържаща роля за Алън Аркин.

След огромния си успех, актьорът се заема с интересна комбинация от проекти. Той участва в трилъра от 2013 г. „Надцакването“ с Джъстин Тимбърлейк и Джема Артъртън.

Афлек участва и в „Не казвай сбогом“ от 2014 г., филмовата адаптация на бестселъра на Джилиан Флин. Той играе съпруг, който става заподозрян в изчезването на знаменитата си съпруга, изиграна от Розамунд Пайк.

Връзката му с Дженифър Лопес

След раздялата си с Лопес, Афлек започва връзка с колежката си от „Daredevil“ Дженифър Гарнър. Двамата бяха сгодени след девет месеца връзка и се ожениха на 29 юни 2005 г. Дъщеря им, Вайълет Ан, се роди на 1 декември 2005 г.

През януари 2009 г. се ражда и втората им дъщеря – Серафина. Синът им Самуел е роден на 27 февруари 2012 г.

През 2015 година Афлек и Гарнър обявиха, че се развеждат. Малко по-късно отмениха развода и обявиха, че ще работят върху връзката си.

В крайна сметка двойката подава молба за развод през април 2017 г. Съобщава се, че това е приятелска раздяла, в която те са поискали съвместно правно и физическо попечителство над децата си. Разводът им беше финализиран на 5 октомври 2018 г.

В крайна сметка Дженифър Лопес и Бен Афлек се събраха, сгодиха се най-накрая си казаха „Да“ преди около месец. Вижте повече за 20-годишната любовна история на Джей Ло и Бен Афлек и тайната сватба на звездната двойка.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Трите цвята на Кишеловски – филмова класика за свобода, равенство и братство

Супа Фо

Виетнамска супа „Фо“