Бьоф Строганов е традиционно руско ястие, което представлява крехко телешко месо със сос от гъби и заквасена сметана. Обикновено се сервира със сварен ориз или паста.
В оригиналната руска рецепта, създадена през 90-те години на 19-ти век, ястието се сервира с картофи, каша от елда илки юфка.
Ястието е създадено от готвач, който работел за граф Александър Григоревич Строганов. Бьоф Строганов е създадено за кулинарно състезание в Санкт Петербург, въпреки че рецептите за месо в сос от заквасена сметана са добре познати в руската кухня по онова време.
Ето как да приготвите Бьоф Строганов с гъби и паста:
Необходими продукти:
- 500 грама паста пене
- 4 с. л. масло
- 1 глава лук
- 4 скилидки чесън
- 500 грама гъби
- 700 грама телешко месо
- 2 ч. л. горчица
- 1 ч. л. червен пипер
- 1/3 ч. бяло вино
- 2 ч. телешки бульон
- 2 с. л. брашно
- сол и черен пипер
- 1 кофичка заквасена сметана
- пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Сварете пастата в подсолена вода за около 10 минути.
Нарежете месото на малки парчета и го овкусете със сол и черен пипер.
Запържете го в 2 с. л. разтопено масло, до златисто.
В останалото масло запържете лука и чесъна. Когато омекнат добавете и гъбите. Гответе около 5 минути, след което добавете горчицата и червения пипер.
Добавете виното и гответе около 3 минути, докато малко от него се изпари.
В отделен съд разбъркайте бульона и брашното. Добавете тази смес към ястието и оставете да заври.
Когато сосът стане достатъчно гъст, добавете месото, махнете от котлона и добавете и заквасената сметана.
Поръсете с пресен магданоз и сервирайте с малко паста.
-
Опитвали ли сте Бьоф Строганов?
-
Да
-
Не
-