in

Бургери от червено цвекло с хрупкави пръчици от полента

Пръчици от полента и бургери от цвекло

Бургерите са сред любимите храни на много хора, но за съжаление са доста калорични и не особено здравословни. Това обаче важи за бургерите с бяло хлебче, кюфте от месо и различни сосове, които обикновено комбинираме с пържени картофи.

Напоследък има най-различни алтернативи на любимите ни храни, които са много по-полезни и не по-малко вкусни. Бургерите могат да бъдат направени от различни бобови култури, хлебчето може да бъде заменено от различни зеленчуци, а пържените картофи- с пръчици от полента, например.

Тези бургери са направени от червено цвекло, което има хиляди ползи за здравето. То е богато на витамини и минерали и не е особено калорично. Можете да си направите и обикновен бургер с питка, а можете да ги консумирате и самостоятелно.

Ето как да приготвите вкусни бургери от червено цвекло и хрупкави пръчици от полента:

Необходими продукти:

За бургерите:

  • 1 глава лук
  • 3 с.л. зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • 200 грама гъби печурки
  • 250 грама тофу
  • 2 глави червено цвекло, около 100 грама
  • 400 грама черен боб
  • 1 с.л. доматена паста
  • 2 с.л. майонеза (може и веган майонеза)
  • 100 грама овесено брашно
  • 2 с.л. ленено семе
  • 50 грама пекани
  • 200 грама сварен кафяв ориз

За пръчиците:

  • 500 грама царевично брашно
  • 2 литра зеленчуков бульон
  • 70 грама пармезан
  • 1 с.л. розмарин
  • сол и черен пипер
  • малко зехтин
  • олио, за пърженето

Начин на приготвяне:

Започнете с бургерите, като сварите червеното цвекло.

Междувременно запържете нарязания на ситно лук за няколко минути. Към него добавете и чесъна, гответе още минута- две и ги прехвърлете в голяма купа.

Сложете гъбите в чопър, за да станат на много ситни парченца и запържете и тях. Оставете ги на котлона, докато омекнат и водата се изпари, около 15 минути. Добавете и гъбите към лука и чесъна.

Добавете тофуто, цвеклото, боба, доматената паста, майонезата, брашното и лененото семе в блендера. Блендирайте до получаване на гладка смес и прехвърлете при зеленчуците.

Сложете ориза и пеканите в чопъра, направете и тях на трохи и добавете към останалите продукти.

Омесете с ръце готовата смес и оформете бургери с желаната големина. Оставете ги да се охладят за 30 минути, след което ги запечете на тиган с малко мазнина или на скара.

За пръчиците, сложете бульона на котлона и го оставете да заври. Когато заври, постепенно добавяйте царевичното брашно и непрекъснато разбърквайте.

Гответе няколко минути, докато се сгъсти и махнете от котлона. Към готовата полента, добавете настъргания пармезан и разбъркайте.

Изсипете полентата в голяма намазнена правоъгълна тава. Загладете добре и покрийте с хартия за печене. Оставете в хладилника за 4 часа.

С помощта на много остър нож, нарежете полентата на ленти с широчина около 2 см и с дължина около 8 см.

Загрейте голямо количество олио и изпържете пръчиците така, както се пържат картофи. Изваждайте ги с решетъчна лъжица, за да се изцежда излишната мазнина.

След като са готови, поръсете пръчиците с малко сол, черен пипер и розмарин.

Loading

  • Опитвали ли сте бургери от червено цвекло?

    Бургери
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Полувреме

„Полувреме“- документален филм за живота и кариерата на Джей Ло

Белези от рая

Добруджа през 30-те години на XX век – райска земя, разкъсвана между световните интереси