Бургерите са сред любимите храни на много хора, но за съжаление са доста калорични и не особено здравословни. Това обаче важи за бургерите с бяло хлебче, кюфте от месо и различни сосове, които обикновено комбинираме с пържени картофи.
Напоследък има най-различни алтернативи на любимите ни храни, които са много по-полезни и не по-малко вкусни. Бургерите могат да бъдат направени от различни бобови култури, хлебчето може да бъде заменено от различни зеленчуци, а пържените картофи- с пръчици от полента, например.
Тези бургери са направени от червено цвекло, което има хиляди ползи за здравето. То е богато на витамини и минерали и не е особено калорично. Можете да си направите и обикновен бургер с питка, а можете да ги консумирате и самостоятелно.
Ето как да приготвите вкусни бургери от червено цвекло и хрупкави пръчици от полента:
Необходими продукти:
За бургерите:
- 1 глава лук
- 3 с.л. зехтин
- 2 скилидки чесън
- 200 грама гъби печурки
- 250 грама тофу
- 2 глави червено цвекло, около 100 грама
- 400 грама черен боб
- 1 с.л. доматена паста
- 2 с.л. майонеза (може и веган майонеза)
- 100 грама овесено брашно
- 2 с.л. ленено семе
- 50 грама пекани
- 200 грама сварен кафяв ориз
За пръчиците:
- 500 грама царевично брашно
- 2 литра зеленчуков бульон
- 70 грама пармезан
- 1 с.л. розмарин
- сол и черен пипер
- малко зехтин
- олио, за пърженето
Начин на приготвяне:
Започнете с бургерите, като сварите червеното цвекло.
Междувременно запържете нарязания на ситно лук за няколко минути. Към него добавете и чесъна, гответе още минута- две и ги прехвърлете в голяма купа.
Сложете гъбите в чопър, за да станат на много ситни парченца и запържете и тях. Оставете ги на котлона, докато омекнат и водата се изпари, около 15 минути. Добавете и гъбите към лука и чесъна.
Добавете тофуто, цвеклото, боба, доматената паста, майонезата, брашното и лененото семе в блендера. Блендирайте до получаване на гладка смес и прехвърлете при зеленчуците.
Сложете ориза и пеканите в чопъра, направете и тях на трохи и добавете към останалите продукти.
Омесете с ръце готовата смес и оформете бургери с желаната големина. Оставете ги да се охладят за 30 минути, след което ги запечете на тиган с малко мазнина или на скара.
За пръчиците, сложете бульона на котлона и го оставете да заври. Когато заври, постепенно добавяйте царевичното брашно и непрекъснато разбърквайте.
Гответе няколко минути, докато се сгъсти и махнете от котлона. Към готовата полента, добавете настъргания пармезан и разбъркайте.
Изсипете полентата в голяма намазнена правоъгълна тава. Загладете добре и покрийте с хартия за печене. Оставете в хладилника за 4 часа.
С помощта на много остър нож, нарежете полентата на ленти с широчина около 2 см и с дължина около 8 см.
Загрейте голямо количество олио и изпържете пръчиците така, както се пържат картофи. Изваждайте ги с решетъчна лъжица, за да се изцежда излишната мазнина.
След като са готови, поръсете пръчиците с малко сол, черен пипер и розмарин.
-
Опитвали ли сте бургери от червено цвекло?
-
Да
-
Не
-