in

Бургери от червено цвекло с хрупкави пръчици от полента

Пръчици от полента и бургери от цвекло

Бургерите са сред любимите храни на много хора, но за съжаление са доста калорични и не особено здравословни. Това обаче важи за бургерите с бяло хлебче, кюфте от месо и различни сосове, които обикновено комбинираме с пържени картофи.

Напоследък има най-различни алтернативи на любимите ни храни, които са много по-полезни и не по-малко вкусни. Бургерите могат да бъдат направени от различни бобови култури, хлебчето може да бъде заменено от различни зеленчуци, а пържените картофи- с пръчици от полента, например.

Тези бургери са направени от червено цвекло, което има хиляди ползи за здравето. То е богато на витамини и минерали и не е особено калорично. Можете да си направите и обикновен бургер с питка, а можете да ги консумирате и самостоятелно.

Ето как да приготвите вкусни бургери от червено цвекло и хрупкави пръчици от полента:

Необходими продукти:

За бургерите:

  • 1 глава лук
  • 3 с.л. зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • 200 грама гъби печурки
  • 250 грама тофу
  • 2 глави червено цвекло, около 100 грама
  • 400 грама черен боб
  • 1 с.л. доматена паста
  • 2 с.л. майонеза (може и веган майонеза)
  • 100 грама овесено брашно
  • 2 с.л. ленено семе
  • 50 грама пекани
  • 200 грама сварен кафяв ориз

За пръчиците:

  • 500 грама царевично брашно
  • 2 литра зеленчуков бульон
  • 70 грама пармезан
  • 1 с.л. розмарин
  • сол и черен пипер
  • малко зехтин
  • олио, за пърженето

Начин на приготвяне:

Започнете с бургерите, като сварите червеното цвекло.

Междувременно запържете нарязания на ситно лук за няколко минути. Към него добавете и чесъна, гответе още минута- две и ги прехвърлете в голяма купа.

Сложете гъбите в чопър, за да станат на много ситни парченца и запържете и тях. Оставете ги на котлона, докато омекнат и водата се изпари, около 15 минути. Добавете и гъбите към лука и чесъна.

Добавете тофуто, цвеклото, боба, доматената паста, майонезата, брашното и лененото семе в блендера. Блендирайте до получаване на гладка смес и прехвърлете при зеленчуците.

Сложете ориза и пеканите в чопъра, направете и тях на трохи и добавете към останалите продукти.

Омесете с ръце готовата смес и оформете бургери с желаната големина. Оставете ги да се охладят за 30 минути, след което ги запечете на тиган с малко мазнина или на скара.

За пръчиците, сложете бульона на котлона и го оставете да заври. Когато заври, постепенно добавяйте царевичното брашно и непрекъснато разбърквайте.

Гответе няколко минути, докато се сгъсти и махнете от котлона. Към готовата полента, добавете настъргания пармезан и разбъркайте.

Изсипете полентата в голяма намазнена правоъгълна тава. Загладете добре и покрийте с хартия за печене. Оставете в хладилника за 4 часа.

С помощта на много остър нож, нарежете полентата на ленти с широчина около 2 см и с дължина около 8 см.

Загрейте голямо количество олио и изпържете пръчиците така, както се пържат картофи. Изваждайте ги с решетъчна лъжица, за да се изцежда излишната мазнина.

След като са готови, поръсете пръчиците с малко сол, черен пипер и розмарин.

  • Опитвали ли сте бургери от червено цвекло?

    Бургери
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Полувреме

„Полувреме“- документален филм за живота и кариерата на Джей Ло

Белези от рая

Добруджа през 30-те години на XX век – райска земя, разкъсвана между световните интереси