Все повече хора прибягват към безглутеновите храни поради най-различни причини. Въпреки че в много от храните, които сме свикнали да консумираме, има глутен, това не означава, че трябва да се откажем от всички вкусотии.
Появяват се все повече алтернативни рецепти, в които брашното е заместено с друг продукт. Дори не е нужно да се отказвате от сладкишите, тъй като има много безглутенови варианти на любимите ни десерти.
В тази рецепта за брауни, брашното е заместено от черен боб. Благодарение на черния боб, браунито съдържа протеини, сложни въхлехидрати и фибри. Хранителната стойност на това брауни е доста добра, освен заради черния боб и поради факта, че се използва кафява захар и черен шоколад, вместо бяла захар и млечен шоколад. Освен това се приготвя много лесно и се получава много вкусно.
Необходими продукти:
- 400 грама черен боб
- 2/3 ч. кафява захар
- 1/2 ч. какао на прах
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- щипка сол
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 1/2 ч. черен шоколад
- 3 с.л. масло от рапица
- 3 яйца
Начин на приготвяне:
Сложете изцедения боб, половината шоколад и маслото от рапица в блендера.
След като боба стане на каша, добавете яйцата, захарта, ванилията, бакпулвера и щипка сол.
Блендирайте и прехвърлете сместа в тавичка с хартия за печене.
Поръсете отгоре с останалия шоколад.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 20-25 минути.
След като браунито изстине, нарежете го на квадратчета или ромбчета.
-
Бихте ли опитали десерт с боб?
-
Да
-
Не
-