На трапезата на Бъдни вечер трябва да има и нещо сладко. Традиционно се приготвя баница с тиква. Тя е много вкусна и е чудесен вариант за постен десерт. Освен тиква, в баницата се слагат орехи и канела. Тази баница става най-вкусна с домашно приготвени кори, но разточването на кори е доста сложен и дълъг процес, така че повечето хора използват готови кори.
Ето как да приготвите баницата за Бъдни вечер:
Необходими продукти:
- 1 пакет кори за баница
- 800 грама тиква
- 200 грама захар
- канела
- 1 ч. ч. орехи
- олио
Начин на приготвяне:
Тиквата се настъргва и към нея се добавят захарта, канелата и начуканите на ситно орехи.
Взимате по 2 кори, мажете с олио, разпределяте малко от тиквата и завивате на руло.
Слагате в намазнена тава, като можете да ги редите една до друга или да направите вита баница.
Когато сте навили всички кори, поливате с малко олио отгоре и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Когато извадите баницата от фурната, напръскайте я с вода и я увийте с кърпа.
-
Баница с тиква или баница с ябълки слагате на трапезата на Бъдни вечер?
-
Баница с тиква
-
Баница с ябълки
-