in

Адана кебап със салата Табуле

Адана Кебап

Кебапът е често срещано ястие в турската и близкоизточната кухня. Тази версия, Адана кебап, е кръстена на град Адана в Турция, откъде произхожда, и се прави от смялно агнешно месо, нанизано на шиш и изпечено на дървени въглища.

В различните райони на Турция, кебапът се приготвя с различни подправки и е с различна степен на пикантност. В тази рецепта агнешкото е подправено с лук, чесън, кимион, смрадлика и червен пипер.

Месото се сервира върху турски плосък хляб и се комбинира с различни зеленчуци или кускус с билки. В тази рецепта Адана кебапът е комбиниран с вкусна салата Табуле.

Ако сте фенове на ориенталската кухня, опитайте това традиционно турско ястие, което е много вкусно:

Необходими продукти:

  • ½ ч. булгур
  • 3 с.л. зехтин
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 2 домата
  • ¼ ч. мента
  • ¾ ч. магданоз
  • 1 кг агнешко месо
  • 4 глави лук
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • ½ ч.л. смрадлика
  • 1 ч.л. червен пипер
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Сложете 1 чаша вода в малка тенджерка и я оставете да заври.

Изсипете булгура в купичка и го залейте с врящата вода. Покрийте купата с алуминиево фолио и оставете да престои около 20 минути.

След това го изцедете от водата и добавете към него зехтина, лимоновия сок, нарязаните на кубчета домати, нарязаните на ситно мента и магданоз и три глави лук, нарязани на ситно. Подправете Табулето със сол и черен пипер и го сложете в хладилника.

Агнешкото месо трябва да бъде смляно. Добавете към месото 1 глава лук, нарязан на ситно, чесъна на прах, смрадликата, червения пипер, кимиона и малко сол и черен пипер. Омесете каймата добре и я нанижете на дървени шишчета. Дървените шишчета трябва да престоят накиснати в студена вода около 1 час преди да ги използвате.

Печете на скара на дървени въглища или грил тиган, до готовност на месото. Ще са необходими около 12-15 минути.

Сервирайте със салата Табуле и плосък турски хляб.

Loading

  • Харесвате ли турската кухня?

    Турска кухня
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Малдиви

4 неща, които трябва да знаете преди първото си пътуване до Малдивите

Парижанина

„Парижанина“ – историята на Палестина през погледа на Мидхат Камал