in

„Японският любовник“ – забранената любов, която връща към живот

Авторката на „Оризовата майка“ Рани Маника триумфира и с романа си „Японският любовник“ – съблазнителен разказ за забранената любов, която връща към живот. Кара те да осъзнаеш, че любовта понякога трябва да се случи именно по един-единствен начин.

Парвати напуска родния Цейлон, за да се омъжи за богат бизнесмен в Малайзия. Наивното младо момиче се научава да изпълнява ролята на изтънчена господарка на луксозно имение. Осиновява извънбрачното дете на съпруга си и гледа Рубини като собствена дъщеря – щедра постъпка, възнаградена с дългоочакван син.

Но в живота на Парвати липсва страст и тя жадува за пламенна любов. При окупацията на Малайзия през Втората световна война японците конфискуват имението. Съпругът ѝ умира и Парвати е принудена да приеме протекцията на японския генерал, отнел дома ѝ. И нейният враг се превръща в любовника, за когото винаги е копняла. Историята e поразителна и неконвенционална любов между окупатора – японски генерал и опитващата се да оцелее Парвати.

Първият роман на Рани Маника така и не излиза – заради високата степен на насилие в него

Рани Маника е родена в Малайзия, в семейство на данъчен инспектор и учителка. Тя е втората от четири братя и сестри. Прекарва идилично детство в Теренганю, след което семейството ѝ се премества в Куантан, а после в Серембан и накрая в Селангор. От малка обича да чете европейска литература и сред любимите автори са Маргарет Атууд, Мартин Еймис, Марио Пузо, Анита Брукнър и Сара Хол.

Завършва университета на Малайзия със степен по бизнес администрация. След дипломирането си тя пътува из Европа и установява, че харесва Великобритания и остава там, като се заселва в графство Съри.

Временно учи мениджмънт в Германия, след което отваря и управлява италиански ресторант в Лондон. Едновременно с работата по ресторанта Маника започва да пише роман. Първият завършен от нея – The Devil in the Bread, не е приет от издателите и все още не е издаден поради високото ниво на насилие в него.

Публикува първия си роман „Оризовата майка“ през 2002 г. В него младата героиня Лакшми отрано напуска родната Шри Ланка (остров Цейлон), за да се омъжи и роди в Малайзия, където преживява кошмара на японската окупация. Романът е пленителна и екзотична история за смешни и тъжни неща, за любов и предателство. Книгата става веднага бестселър и е преведена на над 40 езика.

Вторият ѝ роман Touching Earth, издаден през 2004 г., е тъмен и завладяващ разказ за любов, предателства и пристрастяване.

През 2009 г. излиза третият ѝ роман „Японският любовник“, в който героинята ѝ отново е емигрант от Шри Ланка в Малайзия.

Вдъхновение за романите ѝ дават разказите на нейната майка за историята на семейството и автентичните случаи от живота на тяхното общество в Далечния Изток.

Рани Маника разделя времето си между Обединеното кралство и Петалинг Джая, Малайзия, където ходи два пъти годишно, за да отпразнува рождените дни на родителите си и да се срещне с приятелите.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

картофи

Пълнени картофи с бекон, чедър и лук

Флоренция

Династията на Медичите – върховна сила и наследство през Ренесанса