in

„Японският любовник“ – забранената любов, която връща към живот

Авторката на „Оризовата майка“ Рани Маника триумфира и с романа си „Японският любовник“ – съблазнителен разказ за забранената любов, която връща към живот. Кара те да осъзнаеш, че любовта понякога трябва да се случи именно по един-единствен начин.

Парвати напуска родния Цейлон, за да се омъжи за богат бизнесмен в Малайзия. Наивното младо момиче се научава да изпълнява ролята на изтънчена господарка на луксозно имение. Осиновява извънбрачното дете на съпруга си и гледа Рубини като собствена дъщеря – щедра постъпка, възнаградена с дългоочакван син.

Но в живота на Парвати липсва страст и тя жадува за пламенна любов. При окупацията на Малайзия през Втората световна война японците конфискуват имението. Съпругът ѝ умира и Парвати е принудена да приеме протекцията на японския генерал, отнел дома ѝ. И нейният враг се превръща в любовника, за когото винаги е копняла. Историята e поразителна и неконвенционална любов между окупатора – японски генерал и опитващата се да оцелее Парвати.

Първият роман на Рани Маника така и не излиза – заради високата степен на насилие в него

Рани Маника е родена в Малайзия, в семейство на данъчен инспектор и учителка. Тя е втората от четири братя и сестри. Прекарва идилично детство в Теренганю, след което семейството ѝ се премества в Куантан, а после в Серембан и накрая в Селангор. От малка обича да чете европейска литература и сред любимите автори са Маргарет Атууд, Мартин Еймис, Марио Пузо, Анита Брукнър и Сара Хол.

Завършва университета на Малайзия със степен по бизнес администрация. След дипломирането си тя пътува из Европа и установява, че харесва Великобритания и остава там, като се заселва в графство Съри.

Временно учи мениджмънт в Германия, след което отваря и управлява италиански ресторант в Лондон. Едновременно с работата по ресторанта Маника започва да пише роман. Първият завършен от нея – The Devil in the Bread, не е приет от издателите и все още не е издаден поради високото ниво на насилие в него.

Публикува първия си роман „Оризовата майка“ през 2002 г. В него младата героиня Лакшми отрано напуска родната Шри Ланка (остров Цейлон), за да се омъжи и роди в Малайзия, където преживява кошмара на японската окупация. Романът е пленителна и екзотична история за смешни и тъжни неща, за любов и предателство. Книгата става веднага бестселър и е преведена на над 40 езика.

Вторият ѝ роман Touching Earth, издаден през 2004 г., е тъмен и завладяващ разказ за любов, предателства и пристрастяване.

През 2009 г. излиза третият ѝ роман „Японският любовник“, в който героинята ѝ отново е емигрант от Шри Ланка в Малайзия.

Вдъхновение за романите ѝ дават разказите на нейната майка за историята на семейството и автентичните случаи от живота на тяхното общество в Далечния Изток.

Рани Маника разделя времето си между Обединеното кралство и Петалинг Джая, Малайзия, където ходи два пъти годишно, за да отпразнува рождените дни на родителите си и да се срещне с приятелите.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

картофи

Пълнени картофи с бекон, чедър и лук

Флоренция

Династията на Медичите – върховна сила и наследство през Ренесанса