Ябълковият щрудел е традиционен австрийски сладкиш. Подобен е на нашата баница с ябълки.
Тестото за класическия щрудел е малко по-различно, но може да се направи и с кори за баница и става много вкусно. Пълнежът е от ябълки, орехи и канела.
Ароматът на този сладкиш ще внесе коледно настроение в дома ви, а ябълковият щрудел е много подходящ за едно от постните ястия на Бъдни вечер.
Необходими продукти:
- 1 пакет кори за баница
- 400 грама ябълки
- 100 грама орехи
- 130 грама захар
- 2 с. л. галета
- 1 ч. л. канела
- 50 грама масло
- пудра захар
Начин на приготвяне:
Измийте, обелете и настържете ябълките.
Към тях добавете смлените орехи, захарта, канелата и галетата.
Всяка кора се маже с масло, слага се от плънката и се завива на руло. Притиснете навитото руло в двата края, така че да придобие плоска, а не кръгла форма.
Наредете рулата в намазнена тава, намажете отгоре с още масло и направете малки разрези отгоре на щрудела.
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна, до златисто.
След като извадите щрудела от фурната, поръсете с пудра захар.
-
Класическа баница с ябълки ли приготвяте или по-интересни десерти, като щрудел?
-
Баница
-
Щрудел
-