in

Юрий Рахнев: Всяко решение само по себе си е раздяла

Юрий Рахнев работи като учител по английски език в гимназия и в това си  професионално амплоа, се чувства най-добре.  Работил е като фотограф, снима се е като актьор в реклами и в кино филми, а някога е работил е дори в цех за сладолед. И въпреки че Google го нарича актьор, той е посветил любовта си на писането. Така се ражда и книгата „Странично осветление“.

„Това засега е най-праволинейното ми постижение в живота. „Странично осветление“ е не само за градските хора, тази книга е за всички странични хора. Под страничен човек разбирам човек, който не се срамува да бъде себе си. Ето затова „Странично осветление“ не може да изведе поанта. Поантата е нещо централно. Животът, от друга страна, е пълен с разклонения. Това е една книга за разклоняващите се странични пътища на болката от раздялата. Каквато и да е тя. Всяко решение само по себе си е раздяла. Така започва и книгата. С дилемата пред взимането на едно решение…“, споделя Юрий Рахнев.

Той е родом от Бургас. Изучавал е социологически и културологични теории в Бристолския университет. Работил е като фотожурналист, участвал е в игрални филми, сериали, както и в много телевизионни реклами. Публикувал е проза в Литературен вестник
и на други места. „Странично осветление“ е неговият дебют в по-дългите прозаични форми. Книгата е яростен монолог на един фоторепортер, градски човек, тръгнал по следите на заплатената история.

Иначе за началото на своята история с писането, Юрий Рахнев споделя: „Веднъж посред нощ, петнайсетгодишен, написах разказ за една яростна моя борба с десетки хлебарки, които пъплеха изпод мивката в кухнята, на другия ден го изпратих в сп. „Родна реч“, а после се намъкнах в едно от кафенетата до пристанището, исках да мисля за съдбата на разказа си, за бъдещата си писателска кариера, и тайно да си въобразявам, че ще бъда поредният Хемингуей… Разказът за хлебарките не бе одобрен. Преживях го тежко, отдръпнах се от писането като идея, но мислите след коняка до пристанището ме белязаха завинаги и много дълго живях с тази първа сериозна порция съзерцание“.

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.9k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

История

Как възходът на авторитарните лидери промени из основи света

Другата страна на един велик американски мит – бурният брак на Елвис и Присила