in

Що е то икигай

икигай

Не знаете какво е икигай? Не сте единствени. Заслужава си обаче да научите. „Икигай е древна японска концепция, която простичко може да бъде обяснена като мотивация да ставаме сутрин, или да се събуждаме с радост“, казва Кен Моги, автор на книгата „Събуди своя икигай“. Тази японска философия, доказала своята устойчивост във времето, датира от 7-и век. Тя е „зачената“ в стремежа на японците да намерят „причина“ и „цел“ да бъдат в живота и да достигнат задоволство от начина, по който живеят и правят нещата.

Някои учени забелязли, че тъкмо икигай стои зад дългия живот на хората от японската префектура Окинава. Тяхната традиция вярва, че умственото и емоционалното здраве плюс чувството за цел е това, което допринася за физическото добруване.

Думата икигай е съставена от две думи – „ики“, което означава живот, и „гай“, което означава ценност. „Икигай е състояние, което се получава, при посвещаване на дейности, които ни носят удоволствие, но също и чувство за пълнота“, казва японската психоложка Мичико Кумано. Икигай е ценност, чрез която всеки може да измери своя живот и да го запълни с възможно най-добрата стойност, като подхранва неговото качество с различни взаимно допълващи се съставки.

Концепцията за икигай, като цел в живота, има едновременно лични и социални измерения. Парите, начинът по който изглеждаме, или общественият статут нямат никакво значение за щастието или добруването на човека, проповядва икигай. Това, което е от значение за постигането на тази своеобразна душевна нирвана, е добротата, спокойното наблюдение, умението да се наслаждаваме на времето, което прекарваме със семейството и приятелите.

Икигай означава много и различни действия – да служиш, да създаваш и съзидаваш, да радваш, да подхранваш, да доставяш, да учиш, да лекуваш, да свързваш, да изграждаш и надграждаш, и да съзидаваш. Всичко това в концепцията икигай има една единствена цел – да допринася за другите и по този начин да осмисля нашия собствен живот и този на другите.

Философията на икигай е, че като правим това, което харесваме, и откриваме това, от което светът се нуждае, ние в крайна сметка сме възнаградени за това, в което сме най-добри. Част от икигай е концепцията на потока, който възниква, когато сте във „вашата“ зона. Плавното движение на енергия се появява, когато постоянно правим нещо, което обичаме, и в което сме добри, а то притежава стойност за живота на другите. В крайна сметка икигай носи смисъл, цел и пълнота в нашия живот и в същото време допринасяме за доброто на другите.

Всеки има икигай – определена страст, талант или потенциал, с който да допринесе полза за другите. Само трябва да го открие. Това изисква рефлексия и усилие, но е постижимо.

Има стотици книги-пътеводители по пътя към икигай. В една от тях „How to Ikigai“, Тим Тамаширо определя концепцията като припокриващи се сфери от 4 области –

– това, което обичаме
– това, в което сме добри да правимм
– това, от което се нуждае светът
– това, за което ни плащат

За да определите своя собствен личен икигай с помощта на тази диаграма, можете да отбележите във всяка сфера съдържанието, базирано на вашия опит, самопознание и разбиране за света. Създавайки такава диаграма, можете да си помогнете да разберете къде се намирате в търсенето на вашия икигай и дали се нуждаете от корекции, за да постигнете изплъзващото ви се понякога удовлетворение от живота.

Когато открием какво обичаме и в какво сме добри, това е нашата страст. Съчетаването на това, което обичаме, с това, от което се нуждае светът – това е нашата мисия. Да получаваме заплащане за това, в което сме добри и е станало ваша професия, заедно с това да получавате заплащане за това, от което се нуждае светът, това е вашето призвание.

Добър пример за икигай на практика е световно известната приматоложка Джейн Гудал. Тя преследва своята цел, придобива умения в своята област, запълва световната нужда от знание в нея и печели, като публикува книги и изнася лекции.

Парите обаче не са единственото, което се ражда от икигай. Освен работа, икигай може да бъде семейството, една мечта или спиритуалното чувство, че животът си заслужава да бъде живян.

След като интервюирали 100 столетници и супер столетници от японския град Огими в префектура Окинава, за да разберат тяхната житейска философия и тайната на тяхното дълголетие, Хектор Гарсия и Францеск Миралес написали книгата „Икигай – японската тайна за дълъг и щастлив живот“.

Ето 10 -те правила на икигай, формулирани от авторите:

1. Бъди активен, не се пенсионирай.
2. Не бързай.
3. Не препълвай стомаха си.
4. Обгради се с добри приятели.
5. Бъди във форма за следващия си рожден ден.
6. Усмихвай се.
7. Възстанови връзката с природата.
8. Благодари.
9. Изживявай момента.
10. Следвай своя икигай.

Loading

  • Допада ли ви философията на икигай?

    Two smiling Japanese women standing in a farm shop, holding aubergine, looking at camera.
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

dolcegabbana

Dolce&Gabbana се разделя с естествената кожа

Снимка: Сатиричен театър „Алеко Константинов“

„Без задръжки“ – когато властта е под светлината на театралните прожектори