in

„Шоколадов“ сладкиш с портокал и рожков

Десерт рожков

Дървото рожков, или Ceratonia siliqua, има плодове, които приличат на тъмнокафява грахова шушулка.

Рожков

Тези шушулки се стриват на прах, който се нарича брашно от рожков. Използва се като здравословен заместител на шоколада в различни десерти, смутита и печива.

Използването на рожков датира от преди 4000 години. За първи път започва да се използва в Гърция, а по-късно добива популярност в цял свят.

Консумацията на рожков се отразява положително на хората с инсулинова резистентност и поликистозни яйчници. Това чудно растение помага и при различни стомашни неразположения- диария, запек и т.н.

Този десерт е много вкусен, а портокаловата нотка го прави и много свеж.

Вижте как да го приготвите:

Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 240 грама захар
  • 2 портокала
  • 4 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 6 с.л. десертно вино
  • 120 грама брашно от рожков
  • 60 грама царевично брашно
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 2 с.л. ликьор по избор
  • 1 шепа филирани бадеми

Начин на приготвяне:

Отделете жълтъците от белтъците и разбийте жълтъците с половината от захарта.

Към тази смес добавете настърганата кора от единия портокал, сока от него и ванилията.

Добавете зехтина и виното и разбъркайте до получаване на хомогенна смес.

В друга купа комбинирайте брашното от рожков, царевичното брашно и бакпулвера.

Разбийте отделените белтъци на сняг.

Добавете сухите съставки към портокаловата смес, след което добавете и разбитите на сняг белтъци.

Разбъркайте внимателно, за да не се загуби обемът на сместа.

Изсипете в намазнена тавичка или форма за торта и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Сладкишът се пече около 30 минути, но проверете дали е готов с клечка за зъби.

През това време разтопете останалата захар, добавете сока от втория портокал и оставете сместа да заври.

След като заври, намалете котлона и добавете ликьора. Накрая добавете настърганата кора и оставете сместа да се сгъсти.

След като сладкишът се е охладил, направете няколко малки дупчици и полейте със сиропа.

Поръсете с филирани бадеми и по желание декорирайте с нарязаните портокали.

  • Опитвали ли сте сладкиши с рожков?

    Веган сладкиш
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

четене

5 начина да накарате децата да четат повече

Мръсно червено

„Мръсно червено“ – бурен любовен триъгълник и много лъжи