in

Чурос- най-популярната испанска закуска

Чурос

Чурос са вкусни пържени пръчици от тесто, които испанците обикновено хапват за закуска. Те са много популярни и в Португалия, както и в други страни.

В Испания чуросите обикновено са тънки и дълги и се потапят в горещ шоколад, наречен чампурадо. Могат да се хапват също с Дулсе де лече или кафе кон лече. Обикновено чуросите са покрити с кристалчета захар, а има рецепти, в които вътре в тестото се слага желе. Пълнените чуроси са най-често срещани в Бразилия.

Произходът на това сладко испанско изкушение не е особено ясен. Има предположения, че чурос е измислен от испанските овчари, тъй като била лесна за приготвяне храна на открит огън в планината, където те прекарвали повечето от времето си.

Има и предположения, че произлизат от римска готварска книга, датираща от 1-ви век сл. Хр.

Не е ясно точно как са се появили, но едно е сигурно- ще се влюбите в тези тестени пръчици веднага щом ги опитате. Макар по-често да се хапват като закуска, чуросите могат да се консумират и като десерт.

Вижте как да ги приготвите:

Необходими продукти:

За тестото:

  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • щипка сол
  • 1 с.л. слънчогледово олио или зехтин
  • 1 ч. гореща вода
  • олио за пържете

За поръсване:

  • ¼ ч.ч. захар
  • 2 ч.л. канела

За шоколадовия сос:

  • ½ ч.ч. млечен или черен шоколад
  • ½ ч.ч. сладкарска сметана

Начин на приготвяне:

Комбинирайте захарта с канелата и оставете настрана.

Пресейте брашното и го смесете с бакпулвера и солта. Добавете олиото и горещата вода и разбъркайте. Трябва да се получи гъсто, лепкаво тесто, но не бива да бъде твърде течно.

Прехвърлете тестото в пош със звездообразен накрайник.

Сложете мазнината в дълбок съд и я оставете на котлона да се загрее добре.

Когато мазнината достигне висока температура, изстискайте лентички с дължина около 10-15 см. Когато достигнете желаната дължина, режете тестото с ножица близо до накрайника, за да не развалите формата.

Пържете чуросите по 3-4 минути, докато станат златисти. След това ги изваждайте върху кухненска хартия, за да се изцеди излишната мазнина.

Накрая ги поръсете обилно с канелената захар.

За шоколадовия сос сложете сметаната и шоколада в купа и ги затоплете в микровълновата. Разбърквайте няколко пъти, докато се получи гладък сос.

  • Опитвали ли сте чурос?

    Чурос
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Дензъл Уошингтън

10 от най-добрите филми с участието на Дензъл Уошингтън

морал

Задкулисните интриги и липсата на морал