in

Френска салата Нисоаз

Френска салата Нисоаз

Салата Нисоаз произхожда от френския град Ница. Приготвя се от домати, варени яйца, маслини, аншоа или риба тон, както и други зеленчуци, подправени със зехтин и винегрет.

Тази салата става популярна в началото на 20-ти век и е приготвяна от някои от най-добрите готвачи в света. Делия Смит нарича Нисоаз „една от най-добрите комбинации на съставки за салата, изобретявани някога“, а Гордън Рамзи смята, че това е най-добрата лятна салата.

Има различни начини за приготвяне и сервиране на салата Нисоаз. Тя може да бъде както разбъркана, така и подредена- всеки компонент да е отделно от другия. Може всички зеленчуци да са сварени, а е възможно и някои от тях да бъдат сурови. Самите съставки също могат да бъдат променяни, но обикновено картофите и зеленият боб винаги присъстват, а варените яйца и рибата тон (или аншоа) са от задължителните компоненти.

Ако са ви останали варени яйца от Великден, салата Нисоаз е чудесен вариант да ги оползотворите. Освен това тази салата е доста хранителна, благодарение на картофите и яйцата, така че е подходяща за вечеря.

Необходими продукти:

  • 200 грама риба тон от консерва
  • 6 сварени яйца
  • 10 бейби картофчета
  • 5-6 листа маруля или айсберг
  • 3 домата
  • 200 грама зелен боб
  • ¼ ч. маслини
  • 2 с.л. каперси
  • 5-6 репички

За винегрета: 

  • ¼ ч. лимонов сок
  • ¾ ч. зехтин
  • 3 с.л. зелен лук
  • 2 с.л. босилек
  • 1 с.л. мащерка
  • 2 ч.л. риган
  • 1 ч.л. диджонска горчица
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

За да направите винегрета, комбинирайте всички съставки в купичка или малко бурканче и разбъркайте добре.

Сложете картофите в тенджера с вода и сложете на котлона. След като водата заври, добавете 1 лъжица сол и оставете да се варят, докато омекнат.

Докато са още топли, нарежете ги на кръгчета. Тези картофи не е нужно да се белят, тъй като нямат обелка, а по-скоро тънка кожичка.

Сложете ги в купа и ги залейте с малко от винегрета.

Сварете и зеления боб за няколко минути. След като омекне, извадете го от тенджерата и го изплакнете със студена вода, за да спрете готвенето.

Измийте и нарежете доматите, репичките и марулята.

Обелете яйцата и ги нарежете на четвъртинки.

Наредете марулята в голяма чиния. Всички продукти се подреждат на купчинки.

Наредете картофите, доматите, репичките, яйцата, маслините, боба, поръсете с каперсите, а отгоре сложете рибата тон.

Полейте салатата обилно с останалия винегрет.

  • Опитвали ли сте салата Нисоаз?

    Салата Нисоаз
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Достoевски на косъм от смъртта – екзекуцията е отменена една минута преди да бъде изпълнена

Стопанските абсурди на българския комунизъм