in

ЕхаЕха

Филмът „Ботев“ – историята на един от най-великите българи

Ботев

На знаковата за България дата 3 март тръгна по кината игралният филм “Ботев” на режисьора Максим Генчев. Лентата беше реализирана в рамките само на 2 години с даренията на над 2000 българи от страната и чужбина. Трейлърът на кинопродукцията беше излъчен на 6 януари – рождения ден на Христо Ботев.

Филмът „Ботев“ проследява събитията от 1876 г. След пет робски столетия, българите са изправени пред съдбоносен избор – или свобода, или смърт! Шепа млади революционери се събират на свободна румънска земя и съставят план на освобождението на поробена България чрез въстание, подготвено от вътрешните комитети и подпомогнато от емиграцията. Христо Ботев, поет, вестникар и учител, захвърля перото и повежда двеста юнаци на помощ на своите въстанали братя.

Филмът не гледа политкоректно на историята, а с широко отоврени очи към Ботев и епохата, в която е живял. Като че ли все още са малко хората, които са готови да приемат, че той отправя много тежки думи и към собствения си народ. И трябва да имаме сетива за това. Защото, в противен случай, ако гледаме политкоректно и избирателно на историята си, много лесно можем да изгубим възможността за себепознание като народ.

Лентата разглежда убийците на Ботев – в духовен и екзистенциален план, в една много драматична епоха, наситена не само със слава и безсмъртие, но и с позор и срам. Защото Ботев е несправедливо обвинен в злоупотреба с пари, а когато тръгва да спасява България, не среща подкрепа от сънародниците си и въстанието се проваля.

Кой уби Христо Ботев? Този въпрос още виси без отговор в българската история.

Актьорски състав

Ролята на Ботев се играе от младия актьор Деян Жеков, който пресъздава образа с огромна отговорност и вдъхновение. Впечатляваща е и физическата му прилика с поета и революционер.

В ролята на Стефан Стамболов е актьорът Филип Филипов, Симеон Гълъбов играе Георги Обретенов, Георги Кадурин е владиката Панарет Рашев, Неда Спасова от сериала „Откраднат живот“ създава образа на Венета – любимата на Ботев, Атанас Петков играе Станю Хитров, Веселин Плачков ще видим като Бенковски, в ролята на Любен Каравелов дебютира Владимир Солаков, а Ники Илиев се превъплъщава в душманина на Ботев на име Джам Бол. Самият Максим Генчев играе чорбаджи Симов.

По-голямата част от филма е снимана в Калофер, само някои от сцените са изнесени в Козлодуй и средновековната крепост „Баба Вида“ във Видин. Ботев въплъщава представата за гения, наред с тази за свободолюбието и силата на духа. Емоцията, която предизвиква името му, е способна да докосне всеки българин. За своя съвсем кратък, само 28-годишен живот, той е оставил изключително много за идните поколения. Проследяването на житейския му път разкрива пред погледа ни личност, орисана от съдбата да заеме място сред великите имена на своето време.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Ерик Ноло

Ерик Ноло пред Oshte.bg: Обичам способността на българите да се адаптират

Кейт Мидълтън

Любимите обувки на Кейт Мидълтън