in

ЕхаЕха

Филмът „Ботев“ – историята на един от най-великите българи

Ботев

На знаковата за България дата 3 март тръгна по кината игралният филм “Ботев” на режисьора Максим Генчев. Лентата беше реализирана в рамките само на 2 години с даренията на над 2000 българи от страната и чужбина. Трейлърът на кинопродукцията беше излъчен на 6 януари – рождения ден на Христо Ботев.

Филмът „Ботев“ проследява събитията от 1876 г. След пет робски столетия, българите са изправени пред съдбоносен избор – или свобода, или смърт! Шепа млади революционери се събират на свободна румънска земя и съставят план на освобождението на поробена България чрез въстание, подготвено от вътрешните комитети и подпомогнато от емиграцията. Христо Ботев, поет, вестникар и учител, захвърля перото и повежда двеста юнаци на помощ на своите въстанали братя.

Филмът не гледа политкоректно на историята, а с широко отоврени очи към Ботев и епохата, в която е живял. Като че ли все още са малко хората, които са готови да приемат, че той отправя много тежки думи и към собствения си народ. И трябва да имаме сетива за това. Защото, в противен случай, ако гледаме политкоректно и избирателно на историята си, много лесно можем да изгубим възможността за себепознание като народ.

Лентата разглежда убийците на Ботев – в духовен и екзистенциален план, в една много драматична епоха, наситена не само със слава и безсмъртие, но и с позор и срам. Защото Ботев е несправедливо обвинен в злоупотреба с пари, а когато тръгва да спасява България, не среща подкрепа от сънародниците си и въстанието се проваля.

Кой уби Христо Ботев? Този въпрос още виси без отговор в българската история.

Актьорски състав

Ролята на Ботев се играе от младия актьор Деян Жеков, който пресъздава образа с огромна отговорност и вдъхновение. Впечатляваща е и физическата му прилика с поета и революционер.

В ролята на Стефан Стамболов е актьорът Филип Филипов, Симеон Гълъбов играе Георги Обретенов, Георги Кадурин е владиката Панарет Рашев, Неда Спасова от сериала „Откраднат живот“ създава образа на Венета – любимата на Ботев, Атанас Петков играе Станю Хитров, Веселин Плачков ще видим като Бенковски, в ролята на Любен Каравелов дебютира Владимир Солаков, а Ники Илиев се превъплъщава в душманина на Ботев на име Джам Бол. Самият Максим Генчев играе чорбаджи Симов.

По-голямата част от филма е снимана в Калофер, само някои от сцените са изнесени в Козлодуй и средновековната крепост „Баба Вида“ във Видин. Ботев въплъщава представата за гения, наред с тази за свободолюбието и силата на духа. Емоцията, която предизвиква името му, е способна да докосне всеки българин. За своя съвсем кратък, само 28-годишен живот, той е оставил изключително много за идните поколения. Проследяването на житейския му път разкрива пред погледа ни личност, орисана от съдбата да заеме място сред великите имена на своето време.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Ерик Ноло

Ерик Ноло пред Oshte.bg: Обичам способността на българите да се адаптират

Кейт Мидълтън

Любимите обувки на Кейт Мидълтън