in

Трудният живот на Киану Рийвс

Киану Рийвс
Снимки: keanureevesofflcial_/instagram

Без съмнение Киану Рийвс е един от най-интересните актьори, не само заради качествата му като актьор, но и заради това, че избира да живее скромен живот в уединение и е изключително земен. Той е кръстен на чичо си Хенри Киану Рийвс. Името Киану означава „хладен бриз над планините“ на хавайски.

Той е роден на 2 септември 1964 г. в Бейрут, Ливан в семейството на таньорка и геолог. Майка му е англичанка а баща му е американец от Хавай с китайско-хавайски, английски, ирландски и португалски произход.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Keanu Reeves (@keanureevesofflcial_)

Само на 3 години баща му напуска семейството и Киану е отгледан само от майка си Патриша. Те живеят на най-различни места – Хаваи, Австралия, Ню Йорк и Канада. След като се установяват в Торонто, майка му започва работа като дизайнер на костюми в рокендрол индустрията. Така се стига до момента, че малкото момче е гледано дори от Алис Купър.

Киану започва да ходи на училище, но често е изключван и се налага да сменя цели четири гимназии. На 17 години той напуска училище, за да се замимава с актьорско майсторство. На 19 години той се мести в Лос Анджелис. Първата му изява в студиен филм е в “Youngblood” през 1986 г., където играе вратар.

Първата главна роля на Киану е във филма „Невероятните приключения на Бил и Тед“, която в крайна сметка се оказва неочаквано успешна. Повратният момент в кариерата на Рийвс настъпва, когато той получава главната роля в „Скорост“ през 1994 г. Това изстрелва кариерата му нагоре и Киану започва често да играе поддържащи роли, както и роли в експериментални филми. А малко по-късно идват и големите му роли – „Матрицата“, „Адвокат на дявола“ и много други.

Колкото и да е странно, Киану Рийвс никога не е бил номиниран за Оскар.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Keanu Reeves (@keanureevesofflcial_)

Киану намалява хонорарите си, за да дари пари за алтернативни нужди

Актьорът е известен с това, че често взима по-малка сума пари от тази, която му се полага, за да помогне на продукцията. В „Адвокат на дявола“ той дава 1 млн. долара от хонорара си, за да може екипът да си позволи Ал Пачино. Той намали своя дял и от продажбата на билети за „Матрицата“, за да могат продуцентите да си позволят по-добри специални ефекти. Това „намаление“ е 38 млн. долара.

Дори без парите, от които се отказва, Киану Рийвс е един от най-добре платените актьори в света. Между „The Matrix Reloaded“ и „The Matrix Revolutions“ той печели общ доход от 156 млн. долара. Като подарък актьорът подарява на всеки от 12-членния каскадьорски екип на „Матрицата“ мотоциклет Harley Davidson.

Въпреки, че разполага с достатъчно пари, той избира да живее скромно и купува първата си къща чак през 2003 г. в Холивуд Хилс. Актьорът твърди, че не го е грижа за парите и с това, което е изкарал до момента, може да живее през следващите няколко века. Според няколко издания нетното му богатство се оценява на над 380 млн. долара.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Keanu Reeves (@keanureevesofflcial_)

Рийвс преминава през много трудности в живота си

През 1993 г. най-добрият му приятел Ривър Финикс умира от свръхдоза наркотици. По-малката му сестра Ким е диагностицирана с левкимия в началото на 90-те, но Киану е неотлъчно до нея, като голяма част от хонорара си от „Матрицата“ той дава за нейното лечение, а остатъка внася във фонд за борба с болестта.

Рийвс имаше връзка с актрисата Дженифър Сайм, която трагично загива при автомобилна катастрофа само 18 месеца след като дъщеря им Ава беше мъртвородена. Тези събития остават тежки следи и белязват завинаги актьора.

Той така и не се жени. Въпреки, че е много предпазлив по отношение на личния си живот, известно е, че е имал връзки с актрисите Даян Кийтън, Сандра Бълок и Чайна Чоу.

Loading

  • Коя е любимата ви роля на Киану Рийвс?

    • „Матрицата“
    • „Адвокат на дявола“
    • „Джон Уик“
    • „Скорост“
    • Не е сред изброените

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Дженифър Лопес

10-дневната диета на Дженифър Лопес

Супермаркет

Как да пестите, когато пазарувате?