in

ЕхаЕха

Традиции и поверия за Баба Марта

Снимка: Уикипедия

Честита Баба Марта! В народните предания тя е сестра на Голям и Малък Сечко (януари и февруари) и винаги е люта, защото двамата й братя всяка година изпиват виното и не я оставят да го опита. От тук идва поверието, че Баба Марта трябва да се омилостиви, защото настроението й оказва силно влияние върху времето. Когато е засмяна, времето е слънчево и топло, но ядоса ли се, задухва вятър и облаци закриват слънцето.

Според други вярвания една козарка, извела стадото си в планината рано сутринта въпреки предупрежденията на мъжа си за лошото време. Тя смятала, че Баба Марта ще я дари с хубаво време, защото и тя е жена като нея. Думите на младата жена разгневили и разсърдили старицата. Не минало много време и черни облаци надвиснали над планината. Козарката така и не се завърнала в дома си – тя и стадото й замръзнали и се превърнали в купчина камъни, от които потекла лековита вода.

Легенда разказва, че на 1-ви март Баба Марта спохожда хората, облечена в червен сукман, червена забрадка и червени чорапи. Месец март е така наречения „женски месец“. Той е месецът на зачатието на пролетта и земята, която ще роди лятото и плодородието. Баба Марта е един от най-почитаните български обичаи, запазил се до наши дни. На този празник всеки подарява на близките си специален амулет, наречен мартеница, изработен от усукани бели и червени конци. Според поверията мартеницата носи здраве и сила през следващата година. Червеният цвят е символ на кръвта и живота, а белият на чистотата и щастието.

Тази традиция е разпространена не само в България, но и в други държави от Балканския полуостров като Румъния, Македония, Сърбия, както и в някои части на Гърция и Албания. Хората носят мартеници за определен период от време. Обичайно периодът е свързан със знаците на приближаващата пролет – цъфнали дървета, среща с първите долитащи прелетни птици – щъркели, лястовици или жерави. Тогава хората свалят мартеницата и я завързват на цъфнало дърво или я слагат под камък.

Интересни поверия, свързани с празника са, че преди изгрев слънце жените трябва да изнесат на двора нещо червено – дреха, престилка, пояс или прежда – и да го оставят там девет дни. Вярва се, че червеното ще развесели Баба Марта и времето ще бъде хубаво. Жените не трябва да перат и простират бели дрехи, за да не падат слани и градушки. Хубаво е да избягват да шият, плетат, предат, тъкат и да работят в градината.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Бюрхан Керим: Театърът те кара да мислиш в живи конструкции. Кой може да каже, че познава себе си?

Храни пребиотици

Капаните на здравословния начин на живот