in

Капаните на здравословния начин на живот

Храни пребиотици

Зад прекалената обсебеност от здравословно хранене и начин на живот могат да се крият сериозни психози. За това армират лекарите от столичната клиника по метаболитно-ендокринни заболявания и диетика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. При тях все по-често попадат млади хора, които вместо да се подпомагат, вредят на здравето си с прекалени тренировки и ограничения.

В диетологията за тези нарушения вече са създадени и нови термини. Орторексия е, когато даден човек е напълно обсебен от здравословното хранене. „Тези, предимно млади хора, непрекъснато търсят храни, които са с по-малко съдържание на сол, захар, калории, въглехидрати, обявени като полезни храни. В този си стремеж обаче те налагат ограничения върху своето хранене. Изпадат в хранителен дисбаланс – повече протеини, повече белтъчни храни, изцяло изключват въглехидратните. Но не е само структурата на хранене. Тези хора започват да имат психогенни и поведенчески нарушения. Обсебени са, броят си калориите, броят си грамовете протеин“, разказва доц. д-р Даниела Попова, началник на клиниката.

Друго такова нарушение, което вече е официално признато от медицинската общност, е бигорексията. Това е модел на хранене, при който индивидите са обсебени да правят мускулна маса. „Наскоро през нас мина такъв пациент, който съобщи, че изяжда по 2 кг пилешко месо на ден, 2-3 яйца, протеинови добавки, защото има такава насока от своя фитнес инструктор. Естествено, че такава диета натоварва черния дроб и бъбреците. Дори и да изглежда много мускулест, един такъв човек всъщност не е здрав и натрупва в тялото си метаболитно напрежение и стрес“, предупреждава доц. д-р Попова. Тя дава и друг пример с 18-годишен младеж, който след прекалена употреба на протеини е развил хипертония и в последствие е получил мозъчен инсулт.

Като много опасна тенденция лекарите определят прегнорексията, при която бременни жени, в стремежа си да запазят фигурата си, лишават своя и на нероденото си дете организъм от важни нутриенти, които имат решаваща роля за по-нататъшното развитие.

За разлика от орторексията, бигорексията и прегнорексията, които са опасни, но при правилен подход добре повлияни, веднъж отключени, анорексията и булимията са за цял живот. Най-застрашени са тийнейджърите и младите хора, чиято психика е много крехка и всяка подигравка за теглото може да отключи тези животозастрашаващи състояния. Но в клиниката са имали и пациентки (по-често от тези заболявания боледуват жените), които са на и над средната възраст. В тези случаи анорексията или булимията обикновено са следствие от някакво неблагоприятно събитие (смърт на близък човек, раздяла, развод, преживян психострес в детството).

„Важно е да се знае, че водеща роля при лечението на анорексията и булимията имат психиатрите, тъй като това са преди всичко болести на психиката.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Традиции и поверия за Баба Марта

Предложения брак

Гостуващите бракове – съвременна реалност