in

Трагедията на обикновения човек. Или как една майка се бори за детето си

Снимка: Иван Дончев

Борбата на една самотна майка за нейното дете е в основата на пиесата „Мери Джейн“. И за неподозираната сила, която тя притежава, за да се изправи срещу изпитанията на съдбата. Сложна тема, но представена вдъхновяващо. С магнетично въображение и хумор, с любопитен поглед върху нашето объркано съвремие, но и с полет в космоса на човешката душа.

Зрителят става свидетел на срещите на Мери Джейн с осем различни жени. Всяка от които по различен начин е опора за нея. От всяка тя научава по нещо за практическото справяне с различните препятствия. Но също получава и безценния дар на неочакваното откровение и на естествената ни способност да проявяваме загриженост един за друг.

Това се случна през най-малките неща дори, през незначими сякаш ежедневности. През разказ за хлапаци, танцуващи в метрото. През разговори за домати. За установяването на пола на една златна рибка. За дъжда, който не иска да спре и нахлува в съзнанието ни като главоболие. Дъжд, който може да промени напълно възприятията ни и разбирането ни за всичко.

В „Мери Джейн“ болното дете остава невидимо за нас. Но то е образът на любовта. Силата, без която не можем. Силата, която можете да видите на сцената на Театър 199 „Валентин Стойчев“ на 30 юни. Следващите представления са на 5 и 25 юли от 20:00 часа. Постановката е на Максима Боева, участват Катерина Стоянова, Ангелина Славова, Жана Рашева, Елена Телбис, Константина Георгиева/Елена Хрант.

Една лична история

Ейми Херцог е сред най-известните съвременни американски драматурзи. През 2008-а година става носител на наградата „Хелън Мерил“ за изгряващ автор, а през 2012-а получава „Пулицър“ и „Оуби“ за пиесата „4000 мили“, която от пет години се играе с успех у нас. Внучка на популярния композитор Артър Херцог-младши, Ейми Херцог е женена за именития театрален режисьор Сам Голд, с когото имат две деца.

Тя получава своето образование в университета Йейл, където сега води курс по драматургия. Преподавателят й Ричард Нелсън казва: „Тя има огромна дарба за диалог – чист, опростен, изящен и емоционален. Той е прекрасен за актьорска изява. Нещо, което изисква талант. Ейми владееше това от самото начало. Тя е топлосърдечна, гледа на героите си със строга симпатия“. А продуцентът Джим Никола споделя: „Това което отличава работата на Херцог е, че когато тя изследва човешкия живот, разглежда личната съдба като неразделна част от обществените и исторически процеси на времето“.

Херцог базира много от персонажите си на конкретни хора. А „Мери Джейн“ е може би най-личният й текст, тъй като едно от нейните деца страда от сериозно невро-мускулно заболяване, наречено немалинова миопатия.

Трагедията и обикновения човек

В своето есе „Трагедията и обикновения човек“ Артър Милър пише, че в съвременния свят има нов тип трагедия. Тя вече не е свързана с фигури като Едип или пък Лир, а се занимава с обикновени хора, чиято съдба ги издига до нивото на епичното. Трагичното чувство се предизвиква у нас, когато срещнем персонажи, които са готови да жертват себе си в името на нещо голямо, нещо извън представата им за себе си.

Това със сигурност е вярно за Мери Джейн. Нейната сила пред лицето на скръбта, свързана с болестта на нейното дете е изключителна. Като цяло, скръбта е нещо много лично, всеки я преживява по различен начин. Ейми Херцог тук дава един образ на скръбта, оцветен от мистичните форми и багри на главоболието. Но извън този аморфен образ, тя показва и конкретните очертания на друга страна на болката. Показва начинът, по който общността ни помага да се справяме с нея, да преодоляваме страданието. А именно, чрез емпатията и хумора, които сме способни да даваме и получаваме. Които са смисъл и просветление по пътя ни към приемането на ударите на съдбата и са символ на потенциала за сила и красота в живота на човека. На човека с малка буква, на човека, когото наричаме „обикновен“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Някъде животът шавне. И побърза да заспи: Борис Христов и неговият вик в тишината

Пътешествията на Изабела Шопова – от Русия с безумната й бюрокрация до Австралия с нейните уроци по щастие