in

Торта „Шварцвалд“

Торта Шварцвалд

Торта „Шварцвалд“ или Black Forest Cake, както е известна във Великобритания, е най-известната немска торта.

Представлява шоколадова торта с пандишпанови блатове, сметанов крем и череши. Отгоре се украсява с бита сметана, шоколадови стърготини и черешки. Черешите може да се сложат само отгоре, като топинг, или да се добавят вътре, между блатовете.

В торта „Шварцвалд“ задължително присъства „kirschwasser“- спиртна напитка, подобна на ракия, която се приготвя от череши. Тъй като едва ли ще успеете да я намерите, можете да добавите друг вид алкохол- бренди, ликьор и т.н.

Тази торта е сред най-популярните немски десерти и дори е поставен световен рекорд за най-голяма торта „Шварцвалд“. Той е поставен през 2006 година, а тортата е с размер почти 80 m² и тегло около 3 000 кг. За направата на тази торта били изразходвани 700 литра сметана, 800 кг череши, 40 кг шоколадови стърготини и 120 литра kirschwasser.

Торта „Шварцвалд“ е популярна по цял свят и е много вкусна. Ето как да я приготвите:

Необходими продукти:

За блатовете: 

  • 220 грама брашно
  • 70 грама какао на прах
  • 350 грама захар
  • 2 ч.л. сода за хляб
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. сол
  • 2 ч.л. смялно кафе (не е задължително)
  • 120 мл олио
  • 2 яйца
  • 200 грама заквасена сметана
  • 120 мл мътеница или т.н. buttermilk (може да се замени с 1 ч. прясно мляко + 1 с.л. оцет или лимонов сок)
  • 2 ч.л. ванилия
  • 120 мл гореща вода или кафе
  • 400 грама череши
  • 2 с.л. ликьор, бренди или друг алкохол

За крема: 

  • 500 грама течна сметана
  • 50 грама пудра захар
  • 1 ч.л. ванилия

За шоколадовия ганаш: 

  • 240 мл сметана
  • 250 грама шоколад
  • шоколадови стърготини

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното и го комбинирайте с какаото, захарта, содата, бакпулвера, солта и кафето.

В друга купа, с помощта на миксер, разбийте олиото, яйцата, заквасената сметана, мътеницата и ванилията.

Добавете сухите съставки, както и водата или кафето.

Разбъркайте добре, докато се получи еднородна смес.

Изсипете сместа във форма за торта, в която сте сложили хартия за печене, и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Блатът се пече около 25 минути.

Оставете го да се охлади добре, след което го разрежете на 3 еднакво дебели блата.

Измийте черешите, махнете костилките и ги сложете в тенджера, заедно с ликьора. Оставете да се готвят, докато се получи гъст сироп.

За ганаша: Загрейте сметаната и добавете натрошения шоколад. Оставете за няколко минути, след което разбъркайте добре. Оставете леко да се охлади, докато правите крема.

Разбийте сметаната със захарта и ванилия, с помощта на миксер. Отделете малко от разбитата сметана в пош, за да украсите тортата.

Следва сглобяването на тортата.

Сложете един блат, напоете го леко с малко от черешовия сироп, разпределете половината сметана и половината от черешите. След това сложете втория блат, повторете същите стъпки и накрая завършете с последния блат.

Измажете тортата със сметана отстрани, а отгоре полейте с шоколадовия ганаш.

Поръсете с шоколадови стърготини, направете розички от бита сметана и сложете по една черешка върху всяка розичка.

Можете да декорирате тортата и по друг начин.

Loading

  • Опитвали ли сте торта „Шварцвалд“?

    Торта Шварцвалд
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Биографични филми

7 невероятни биографични филма, които си струва да гледате

тревожността

Как да се справим с тревожността?