in

Торта „Шварцвалд“

Торта Шварцвалд

Торта „Шварцвалд“ или Black Forest Cake, както е известна във Великобритания, е най-известната немска торта.

Представлява шоколадова торта с пандишпанови блатове, сметанов крем и череши. Отгоре се украсява с бита сметана, шоколадови стърготини и черешки. Черешите може да се сложат само отгоре, като топинг, или да се добавят вътре, между блатовете.

В торта „Шварцвалд“ задължително присъства „kirschwasser“- спиртна напитка, подобна на ракия, която се приготвя от череши. Тъй като едва ли ще успеете да я намерите, можете да добавите друг вид алкохол- бренди, ликьор и т.н.

Тази торта е сред най-популярните немски десерти и дори е поставен световен рекорд за най-голяма торта „Шварцвалд“. Той е поставен през 2006 година, а тортата е с размер почти 80 m² и тегло около 3 000 кг. За направата на тази торта били изразходвани 700 литра сметана, 800 кг череши, 40 кг шоколадови стърготини и 120 литра kirschwasser.

Торта „Шварцвалд“ е популярна по цял свят и е много вкусна. Ето как да я приготвите:

Необходими продукти:

За блатовете: 

  • 220 грама брашно
  • 70 грама какао на прах
  • 350 грама захар
  • 2 ч.л. сода за хляб
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. сол
  • 2 ч.л. смялно кафе (не е задължително)
  • 120 мл олио
  • 2 яйца
  • 200 грама заквасена сметана
  • 120 мл мътеница или т.н. buttermilk (може да се замени с 1 ч. прясно мляко + 1 с.л. оцет или лимонов сок)
  • 2 ч.л. ванилия
  • 120 мл гореща вода или кафе
  • 400 грама череши
  • 2 с.л. ликьор, бренди или друг алкохол

За крема: 

  • 500 грама течна сметана
  • 50 грама пудра захар
  • 1 ч.л. ванилия

За шоколадовия ганаш: 

  • 240 мл сметана
  • 250 грама шоколад
  • шоколадови стърготини

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното и го комбинирайте с какаото, захарта, содата, бакпулвера, солта и кафето.

В друга купа, с помощта на миксер, разбийте олиото, яйцата, заквасената сметана, мътеницата и ванилията.

Добавете сухите съставки, както и водата или кафето.

Разбъркайте добре, докато се получи еднородна смес.

Изсипете сместа във форма за торта, в която сте сложили хартия за печене, и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Блатът се пече около 25 минути.

Оставете го да се охлади добре, след което го разрежете на 3 еднакво дебели блата.

Измийте черешите, махнете костилките и ги сложете в тенджера, заедно с ликьора. Оставете да се готвят, докато се получи гъст сироп.

За ганаша: Загрейте сметаната и добавете натрошения шоколад. Оставете за няколко минути, след което разбъркайте добре. Оставете леко да се охлади, докато правите крема.

Разбийте сметаната със захарта и ванилия, с помощта на миксер. Отделете малко от разбитата сметана в пош, за да украсите тортата.

Следва сглобяването на тортата.

Сложете един блат, напоете го леко с малко от черешовия сироп, разпределете половината сметана и половината от черешите. След това сложете втория блат, повторете същите стъпки и накрая завършете с последния блат.

Измажете тортата със сметана отстрани, а отгоре полейте с шоколадовия ганаш.

Поръсете с шоколадови стърготини, направете розички от бита сметана и сложете по една черешка върху всяка розичка.

Можете да декорирате тортата и по друг начин.

  • Опитвали ли сте торта „Шварцвалд“?

    Торта Шварцвалд
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Биографични филми

7 невероятни биографични филма, които си струва да гледате

тревожността

Как да се справим с тревожността?